Porakoneharja / perunanpesuharja

Näin pari vuotta sitten netissä kuvan porakoneeseen kiinnitetystä WC-harjasta, jolla on näppärä puhdistaa esimerkiksi uusia perunoita, auton vanteita tai vaikka tavallista pinttyneemmät jarrutusjäljet WC-istuimesta. Kahta viimeistä en ole tosin kokeillut.

Ostin tästä innostuneena umpimuovisella pyöreällä varrella varustetun harjan, johon muotoilin leikkaamalla neliskanttisen kiinnityspinnan porakonetta varten. Tämä patentti tahtoi kuitenkin lipsua irti porakoneen istukasta ja katkesi lopulta – ei hyvä. Vaan sittenpä tärppäsi, Clas Ohlsonin hyllystä bongasin juuri sopivan harjan tällaiseen projektiin.

Tarvikkeet:

Homma alkaa kierretangon katkaisemisella sopivan mittaiseksi. Minä tein 20 senttisen pätkän, että perunoita puhdistaessa ei tarvitse kumartua niin alas, mutta muihin tarkoituksiin reilusti lyhyempi tanko on todennäköisesti parempi valinta. Metrin tangosta teet helposti ison pinon joulu- tai juhannuslahjoja! Katkaisu onnistuu hitaasti rautasahalla tai nopeasti kulmahiomakoneella, jonka kanssa käytä ihmeessä asianmukaisia suojaimia. Muuten silmätautien poliklinikan päivystystys saattaa tulla tutuksi – kokemusta on.

Kulmahiomakone jättää tankoon terävän leikkuupinnan, joka kannattaa hetimmiten viilata ja hioa pyöreäksi ennen kuin sormet ovat verillä.

Seuraavaksi jatkomutteri pyöritetään kiinni harjaan, jossa onneksi on likimain M10-yhteensopiva kierre.

Tämän jälkeen juuri pätkäisty tanko pyöritetään kiinni jatkomutterin toiseen päähän ja porakoneharja on valmis!

Olen itse käyttänyt verkkovirtakäyttöistä porakonetta harjan kanssa ja säästänyt akkukoneeni akkuja. Kuvan Bosch on muuten palvellut minua jo yli 20 vuotta, mikä on erinomainen suoritus edulliselle vihreän sarjan laitteelle (ökymmät Boschithan ovat sinisiä).

Tämä työkalu toimii erinomaisen hyvin multaisiin uusiin perunoihin. Vettä päälle sen verran, että potut peittyvät ja parin minuutin harjalla pyörittämisen jälkeen ne ovat valmiita keitettäviksi.

Huom! Tällaisen harjan rakentaminen ja käyttö tapahtuu luonnollisesti täysin omalla vastuulla. Pestävästä kohteesta tai harjasta voi irrota ja lentää jotain kappaleita, käytä siis aina suojalaseja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *