You are currently viewing Keskiölaakerin irrotus

Keskiölaakerin irrotus

Tämä on kenties vaativin pyörän huoltotoimenpide, tai ainakin se on minulle tuottanut aina eniten työtä. Kertaalleen olen joutunut turvautumaan rautasahaan, poraan, vasaraan ja talttaan ja irrottamaan keskiön palasen kerrallaan, mutta se tarina on jo toisen postauksen paikka.

Keskiön irrottamiseen tarvitset ehdottomasti pyörässä olevalle keskiötyypille sopivan keskiötyökalun. Jopossa on hyvin yleinen, järkevä, asentajaystäjällinen ja edullinen brittiläisen BSA-standardin mukainen 68 mm kasettikeskiö, johon tarvitaan Shimano-yhteensopiva keskiötyökalu. Minun käyttämäni keskiöavain on mallia Super B TB-1065.

Purkaminen kannattaa aloittaa suihkuttamalla reilusti irrotusöljyä keskiön laipan juureen eri puolilta ja odotattamalla jonkin aikaa sen imeytymistä. Kannattaa myös hyödyntää painovoimaa, eli pyörän voi kääntään lappeelleen, siten että öljy valuu alaspäin keskiön kierteisiin. Keskiön toinen puolikin kannattaa suihkuttaa jo tässä vaiheessa, pitempi vaikutusaika on aina parempi.

Park Toolin erinomaista opastusvideota jälkikäteen katsoessani tajusin, että aloitin purkamisen väärältä puolen, suosittelevat näet keskiölaakerin avaamista ensin vasemmalta puolelta – ilmeisesti se avautuu helpommin tässä järjestyksessä. Erittäin tärkeää on kuitenkin huomata, että oikealla puolen (eli sillä puolen jossa on/oli ketju, eli kuvassa näkyvä puoli) on BSA-keskiöissä vasenkätinen kierre, eli se avautuukin myötäpäivään vääntämällä. Hyvä muistisääntö on vääntää BSA-keskiölaakeria avatessa aina pyörän eturengasta kohti kun pyörä on oikein päin eli renkaat kohti maata.

Vaan eihän tiukassa ollut keskiölaakeri kuvan lyhyehköllä räikkävääntimellä avautunut, joten hain seuraavaksi teleskooppivarrellisen rengasavaimen.

Tällä olisi jo saattanutkin aueta, mutta en saanut yhtäaikaa pidettyä löysästi istuvaa keskiötyökalua paikoillaan ja väännettyä kahvasta. Kuvan teleskooppivääntimen päässä kun on mutka eikä 90 asteen kulma, eli se on optimoitu auton vanteiden pulteille. Tulipahan kokeiltua. Jos pätevä vääntötyökalu kiinnostaa, niin sellaisesta löytyy esimerkki täältä.

Tämän jälkeen päädyin kiinnittämään keskiötyökalun järeähköön ruuvipenkkiin ja laitoin pyörän rungon tämän päälle. Tässä on se etu, että runko omalla painollaan painautuu työkalua vasten ja lisää painetta on helppo antaa painamalla rungon päältä eli työkalu ei lipsahda helposti. Vielä isompi etu on, että tällöin voit käyttää koko pyörän runkoa vääntövartena ja saat aivan varmasti riittävän avausmomentin aikaiseksi.

Tässä vaiheessa piti parikin kertaa tuumata, että väännänhän varmasti oikeaan suuntaan. Tuskaisesti narahdellen keskiö nyt kuitenkin viimeinkin aukeni!

Niin kuin kuvasta näkee, kierteet olivat jonkin verran ruosteessa jo noin viiden vuoden käytön jälkeen. Olisivatpa pistäneet Helkaman tehtaalla rasvaa tai tai jotain suoja-ainetta kierteisiin pyörää kasattaessa! Kuvan musta peltilipare on muuten ketjusuojan kannatin. Tarkkasilmäisimmät saattavat huomata, että ilmeisesti en muistanut suihkuttaa irrotusöljyä tai ainakaan sitä ei ole päätynyt kierteisiin asti.

Toinen puoli aukeni helpommalla, semminkin kun pääsin suihkimaan siihen irrotusöljyä kummaltakin puolelta. Tämä kierrekuppi oli ehtaa metallia, mutta esim. markkinoilta jo poistuneessa Shimanon BB-UN26:ssa se on muovia. Muovi ei tietystikään ruostu, mutta saattaa vanhetessaan haurastua ja rapsahtaa rikki avattaessa, joten itse suosisin täysmetallista toteutusta. Tällainen löytyy esimerkiksi Shimanon nelikanttikeskiöiden tämänhetkisestä lippulaivasta BB-UN55:stä, sekä BB-UN26:n korvanneesta edullisesta BB-UN300:sta.

Keskiössä oleva luku 122.5 on tärkeä tietää varaosa-keskiötä hankittaessa, sillä se on kokonaisleveys milleinä eli mitta akselin päästä päähän. Toinen tärkeä tieto on, että keskiössä on JIS-viisteet. Tämän yksilön akseli pyöri kuitenkin edelleen hyvin sulavasti, eli se kelpaa laakereiden puolesta vielä jatkokäyttöön.

Keskiön tyyppi Helkaman tuoteselosteen perusteella TH BB7420 EST, eli valmistaja on FSA:n Taiwanilainen emoyhtiö TH Industries. Puntarini näytti puretulle osalle massaksi 316 grammaa ja jo tässä kohtaa tekee mieleni grammanviilaajille mainita, että FSA-brändillä näemmä löytyy myös keveämpi, alkaen 256 gramman AL-versio, jossa on alumiiniset kierrekupit.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has One Comment

  1. Esa

    Moi.
    Kiitti vinkistä laittaa pyörä makaamaan jotta irrotusöljy imeytyy. En pidä muovisista keskiöistä sillä ne voivat mennä helposti rikki

Leave a Reply