You are currently viewing Etuhaarukan ja ohjainlaakerin irrotus

Etuhaarukan ja ohjainlaakerin irrotus

Tämä ei ole ihan jokapäiväinen operaatio ja tarpeen lähinnä jos haluat vaihtaa haarukan tai uuden ohjainlaakerin kuluneen tilalle (mikä lienee harvinaista). Itse irrotin osat pyörän maalausta helpottaakseni.

Haarukan irrottaminen alkaa avaamalla ohjainlaakerin (eng. headset) yläpäästä 32 mm lukitusmutteri, tähän tarvitset ison kiintoavaimen, jakoavaimen tai ihan pyöräkäyttöön tehdyn työkalun, jollainen löytyy esim. Bilteman polkupyörän työkalusarjasta. Sama mutteri pitää avata myös jos asennat jopoon sen virallisen korin.

Tämän alla on aluslaatta, ja kierteillä varustettu säädettävä laakerikartio, joka avautuu ihan sormilla vääntämällä. Laakerikartiolla säädetään haarukkaa kiinnitettäessä ohjauksen välys sopivaksi.

Kun yllämainitut kolme osaa on poistettu, tipahtaa haarukka pois 180 mm pitkästä emäputkesta. Jopon haarukan ruotoputki on halkaisijaltaan on 25,4 mm (1″) ja se on 211 mm pitkä, josta kierteen osuus on 39 mm. Haarukan alakooli (crown race) taas oli halkaisijaltaan 27 mm. Massaksi punnitsin 1019 grammaa.

Laakerikupeista löytyvät laakerikehät (toivon mukaan) runsaaseen vaseliiniin upotettuina. Tässä ylempi:

Ja tässä alempi:

Laakerit irtovat helposti vetämällä ne pois vaseliinin keskeltä. Pistä tässä kohtaa jo merkille, kummin päin laakerikehät ovat kupeissaan. Tai ainahan voit käydä lunttaamassa sen tästä blogista myöhemmin 🙂 .

Tämän jälkeen jäljellä on laakerikuppien irrottaminen. Ne pitää yksinkertaisesti lyödä irti sisältäpäin. Nähdäkseni paras helposti löytyvä työkalu tähän on umpinainen pyöreä metallitanko (esim. M16 kierretanko), mutta minulta löytyi käden ulottuvilta vain neliskanttinen ja ontto versio. Kaupasta voi toki ostaa ihan virallisen laakerikuppien irrotustyökalun, jos näitä on tarvetta enemmänkin irrotella.

Tanko työnnetään emäputken sisään ja laakerikupin reunaa vasten.

Vasaran ja tangon avulla napautetaan kuppia vastakkaisilta laidoilta vuorotellen muutaman kerran ja se irtoaa melko vaivattomasti.

Ylempi kuppi irrotetaan sitten luonnollisesti naputtelemalla sitä alhaalta päin. Ylä- ja alaosan kupit ja laakerikehät kannattaa laittaa talteen omiin rasioihin tai pusseihin, ne eivät ainakaan jopon tapauksessa ole identtisiä. Etenkin alaosan ja yläosan kupit väärin päin asentamalla saattaa saada mielenkiintoisen ohjauksen pyörään, terv. nimim. “Kokemusta on.”

Ohjainlaakerista löytyvä teksti LON FENG CORP viittaisi valmistusmaan olevan Kaukoidässä. 27 mm alakoolista ja laakerikuppien 30 mm halkaisijasta päätellen kierteellinen ohjainlaakeri on JIS-mallia ja tarkka SHIS-koodi on tällöin EC29/25.4 | EC29/27. Pyörän rungon ulkopuolelle jäävien laakerin osien korkeudeksi (stack height) mittasin 32,75 mm ja massaksi 137 grammaa.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply