You are currently viewing Konkeli testaa: Lämmitettävä Wittkop-satula

Konkeli testaa: Lämmitettävä Wittkop-satula

Olin pitkään ihmetellyt (ja googlannut), että eikö todella kukaan valmista akulla lämpiäviä pyörän satuloita talvikäyttöön. Olikin erittäin mieluisa yllätys bongata moinen Lidlin tarjouslehdestä, joten ei kun lähimpään kauppaan ja yksi satula mukaan. Paikanpäällä oli tarjolla enimmäkseen leveitä city-satuloita, mutta onnistuin kasasta penkomaan itselleni kapoisamman trekking-mallin.

Satula on saksalaisen Wittkopin valmistama, mutta en kyllä huomannut heidän katalogistaan juuri tätä satulaa. Ulkoisesti ja rakenteeltaan se vaikuttaa kyllä varsin laadukkaalta ja hyvinkin 24,99 euron väärtiltä.

Litiumioniakku ja ohjauselektroniikka löytyy satulan takaosasta.

Akun pystyy irrottamaan latauksen ajaksi, eri pyörä voi pysyä ulkovarastossa ja akun voi ladata sisällä. Kätevää! Yllä olevassa kuvassa näkyvä musta neliskulmainen nappi vapauttaa akkukotelon.

Akun lataaminen onnistuu tavallisella micro-USB-laturilla. Sininen LED sammuu, kun akku on täynnä. Muovikotelon sisällä oli aikalailla 18650-kennon kokoinen ja näköinen muoviin kääräisty paketti. 2500 mAh kapasiteetti ei ole aivan huippua tämän päivän standardeilla, koska esim. Samsungilta löytyisi 10 amppeeria virtaa pukkaava 3450 mAh kenno.

Satulassa oleva valkoinen nappi kytkee lämmityksen päälle ja tällöin siinä palaa vihreä valo. Valo muuttuu punaiseksi, kun akku on loppumassa. Kuvasta näkyy myös akkukotelon ja satulan rungon välissä tiiviste, joka toivottavasti pitää kosteuden ja elektroniikan erillään toisistaan.

Elektroniikasta puheen ollen, ilmeisesti sähköä kuluu aina kun akku on paikoillaan, koska tällöin satula odottaa aktiivisena napin painallusta ja purkaa aikaa myöten akun loppuun – hölmöä suunnittelua. Itse olisin laittanut tähän mekaanisen kytkimen, joka katkaisee virtapiirin kokonaan. Tämä ei tietystikään ole iso ongelma, jos akkua lataa ja säilyttää toisaalla ja asentaa paikoilleen vain pyöräilemään lähtiessä. Mukana tuli onneksi myös suojatulppa akun aukkoon, jos akkua ei halua pitää pyöräillessä mukana – esimerkiksi kesällä.

Massaltaan satula ei ole aivan grammanviilaajan unelma, sillä akun kera se painaa 759 grammaa. Toisaalta liki samaa kaliiperia oleva jopon satula painaa sekin 592 grammaa, joten “lämmityslisä” ei ole aivan valtaisa.

Mukana tullut satulakiinnike pyöreäpäiseen satulatolppaan lisää painoa 139 grammalla, mutta minulla ei onneksi ollut tarvetta tätä käyttää.

Asentamisessa tuli vastaan ensimmäinen negatiivinen asia. Läskipyörässäni on kaksipulttinen Answer SL -kuitutolppa ja sen satulakiinnikkeen ylempi osa on niin leveä, että se ottaa kiinni satulan takaosaan muotoiltuun akkupesään. Satula asettui siis väkisellä normaalia taaemmaksi. Yksipulttisella satulatolpalla tätä ongelmaa ei luultavasti ole.

Ajotuntumia

En halunnut hetimmiten testata istuimen veden- ja lumenpitävyyttä, joten laitoin pyörään varalta kiinni takalokasuojan ennen liikkeelle lähtöä.

Mittasin penkin leveydeksi 18,5 cm ja pituudeksi 27 cm ja olin hieman huolissani, että onko tämä liiankin muhkea ja kömpelö malliltaan. Läskipyöräillessä istuin tuntui kuitenkin varsin luontevalta ja hyvin muotoillulta ja se on myös erittäin mukava, eli satula pehmentää selvästi kuskin ahteriin kohdistuvia iskuja jäykkäperäisessä pyörässä. Tämän istuimen kanssa ei todellakaan tarvitse mitään erillisiä topattuja pyöräilyhousuja.

Lämpöpuoli onkin sitten mielenkiintoisempi. Nappia painamalla istuin lämpenee käyttöohjeen mukaan maksimissaan 30 asteeseen. Lähdin 10-asteisesta autotallista liikenteeseen -1 asteiseen talvikeliin ja painoin samalla lämmityksen päälle. Melko nopeasti lempeä lämpö alkoi tuntua takapuolessa, eli kyllä tästä nähdäkseni selvästi hyötyä on esimerkiksi eturauhasen hyvinvoinnista huolestuneille talvipyöräilijöille, etenkin jos vertailukohtana ja vaihtoehtona on jääkylmä penkki. Lämmitysteho ei ole kuitenkaan lähellekään verrattavissa auton penkinlämmittimiin, eli epämiellyttävän kuumaksi satula ei todellakaan lämpene.

Varsinaisen pettymyksen aiheutti kuitenkin se, että ilmeisesti lämmitys kytkeytyy täysin pois päältä saavuttuaan tavoitelämpötilan. Istuin ei luonnollisestikaan jäähdy ihan hetkessä ja lämmityksen saa napista painamalla uudelleen päälle (mikä on kuitenkin vauhdissa hankalaa). Käyttöohjeen mukaan akku kestää noin kuusi lämmityssykliä, mutta kerkesin kyllä 45 minuutin testilenkkini aikana kytkeä lämmityksen useammankin kerran päälle ja yhä reissun lopussa lämpöä piisasi eikä satulan merkkivalo palanut vielä punaisena, mikä olisi kertonut akun loppumisesta. Ilmeisesti luvatut kuusi lämmityssykliä lasketaankin siis aloittaen täysin kylmästä satulasta.

Mittasin 10-asteisessa tallissa palattuani vielä satulan pintalämpötilan lämmityksen ollessa päällä ja suurimman lämpötilan löysin satulan keskeltä, 24 astetta.

Kotona pistin akun lataukseen ja se tuli täyteen noin puolentoista tunnin lataamisella.

Loppufiilikseksi jäi, että kyseessä on puutteineenkin ihan toimivan oloinen varuste talvipyöräilyä mukavoittamaan ja tulen käyttämään sitä jatkossakin.

Hyvää
– Laadukkaan oloinen rakenne
– Edullinen hinta
– Kohtalainen lämmitysteho
– Akku riittää ainakin lyhyille lenkeille
– Erittäin mukava

Parannettavaa
– Haloo, miksi ei jatkuvaa lämmitystä?
– Lämpötila voisi olla säädettävissä, pari astetta lämpimämpikään ei haittaisi
– Akkukotelo rajoittaa satulan pituussuuntaista asemointia joillakin satulatolpilla

PÄIVITYS 31.1.2021:
Koska tätä satulaa ei nähtävästi voi enää Suomesta ostaa, kannattaa tutustua toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has 4 Comments

 1. Eero

  Ostin tuollaisen satulan juuri Englannista.

  Päätin tutustua siihen vähän tarkemmin ja purin akkuosan irti.

  Siinä on pieni valkoinen liitin, jonka kohdalla piirilevyssä lukee SENSOR.
  Sensorin kun irroittaa niin lämmitys ei sammu milloinkaan.

  Mietin että voiko sensoria “säätää”.
  Katkaisin piirilevyltä folion jota myöten tieto lämpötilasta kulkee.
  Sensorina näyttää olevan NTC vastus jonka vastusarvo pienenee lämmön kohuttua.
  Laittamalla tälles arjaan. n. 1,5kohmin vastuksen satula lämpenee huomattavan lämpimäksi.
  Toki kuluttaa akkua enemmän mutta lämpiää nyt jo järkevän kuumaksi.

  Suosittelen omalla vastuulla elektroniikkaa ymmärtävälle..

  t.Eero

  1. Janne

   Kiitos tiedosta, täytyypä testata tuota muutosta itsekin!

   1. Eero

    Oli kesän jälkeen aika taas laittaa lämmitystä päälle satulaan.
    Ja kappas vaan, ei satula enää lämmenytkään.
    Arvasin mistä on kysymys.
    Purin satulan, pohjamuovi irti jne, aika tiukassa oli.
    Elektroniikkaosasta menee johdot satulan välissä olevalle lämmityselementille.
    Johto oli poikki!
    Johto tulee ihan satulan takaosan keskeltä suoraan alas elektroniikkaosalle, siittä se oli kitkutellut itsensä poikki. Johdossa ei oikein minkäänlaista joustovaraa ollut. Pikkuisen kun olisi S-mutkalla ollut johto niin olisi kenties kestänyt paremmin.

    Korjasin silikonipintaisella notkealla monisäikeisellä sähköjohdolla S-mutkineen.
    Hyvä tuli, taas lämpiää.

    Mikäli satula lakkaa siis lämpiämästä niin älä turhaan pura koko satulaa, vaan sieltä takaa vain. Mittarilla tarkista tietenkin ensin että niihin johtoihin tulee jännite ennenkuin purat satulan..

    On muutoin kyllä mukava ja lämmin satula kylmillä keleillä, kovilla pakkasilla aivan mahtava! Jos akkuteho ei riitä, vaihda isompi 18650-kenno. Tuollainen jonka jutuntekijä mainitsikin.

    Ja jos joku tietää mistä näitä voisi ostaa lisää (1kpl) niin laittaisitko linkkiä tänne?

    t. sama satulaa viritellyt Eero

  2. Kale

   Itse myös viritin tätä ja totesin että sensorin poistamalla siinä on vielä 10 min ajastin. Satulan lämpötila vaihtelee akun jännitteen mukaan. Täysi akku on 4,2v ja tyhjä n. 3v
   Käytän tätä sähköpyörässä ja otan pyörän akusta säädettävällä dc dc step down converterilla käyttöjännitteen, joka on koko ajan päällä ja sopivaksi säädetty.

Leave a Reply