You are currently viewing Konkeli testaa: Bilteman ketjupesuri

Konkeli testaa: Bilteman ketjupesuri

Tiesittekö, että pyörän ketju tulee voidella laittamalla pieni tippa öljyä jokaiseen ketjulinkkiin ja kun koko ketju on käyty läpi, niin pyyhitään ylimääräiset öljyt pois? Otin työn alle jopon, jonka aiempi omistaja ei tätä selvästikään ollut tiennyt, vaan tyypilliseen tapaan ketjuun oli vuosien varrella suihkuteltu estottomasti voitelurasvaa ja tämän jälkeen siihen oli tarttunut pölyä ja likaa melko paksuksi kerrokseksi. Tällä pyörällä oli lisäksi ajettu hiekkateitä, mikä vielä pahensi ongelmaa.

Rätin läpi pyörittelyn jälkeen

Pyyhin öljytahnasta enimmät pois rätillä (vanhat t-paidat hyötykäyttöön!) ja totesin, että nyt kyllä vaaditaan tehokkaampaa puhdistusta ja muistin varastoni perälle joskus heräteostoksena hankkimani ketjupesurin. Juuri tuota 27-042 mallia ei Biltemasta enää saa, mutta nykyinen malli vaikuttaisi toimivan ihan samalla periaatteella.

“Kätevä ketjunpesuväline, jossa ketju kulkee näppärästi kolmen harjan ja yhden sienen läpi, ilman että sinun tarvitsee irrottaa sitä pyörästä. Ensimmäinen harja hankaa ketjua puhdistusaineella ja toinen ja kolmas harja irrottavat lian. Lopuksi ketju menee sienen läpi, joka imee pois ylimääräisen nesteen.”

Näin kuvataan tuotteen toimintaa pakkauksen kääntöpuolella. Pesurin pakkaus ja itse pesurikin on vähän halvan oloinen, mutta toisaalta eihän se kallis ollutkaan. Hienoinen epäilys hiipi tässä vaiheessa mieleen, että noinkohan tämä oikeasti toimii..

Käyttöönotto on helppoa, irtokahva paikoilleen laitteen kylkeen (lähtee turhan helposti irti, epoksiliima voisi auttaa), kansi auki ja tehokasta biohajoavaa pesuainetta koteloon ja loraus vettä päälle.

Pesuaineliuoksella täytetty kotelon alaosa nostetaan ketjua vasten, minkä jälkeen kansi asetetaan paikoilleen ja lukitaan klampilla.

Tässä kohtaa meinasi hymyilyttää ohjeen maininta siitä, että lopuksi sieni imee ylimääräisen nesteen. Nimittäin, ketjusuojalliseen pyörään ei pesuria pysty kiinnittämään kuin alaketjuun ja tällöin ketjua voi jalkajarrullisessa pyörässä pyörittää vain niin, että ketju kulkee ENSIN tuon sienen läpi 🙂 . Vai onkohan tässä ajateltu, että pyörä olisi ylösalaisin, eikä fiksummasti pyöränkorjaustelineessä? No, tuskinpa tuo pesutulokseen vaikuttaa, eli ei kun pyörittämään..

Parin minuutin pyörityksen jälkeen ketju oli melkoisessa pesuainevaahdossa ja pesuri kuravellin täyttämä, joten molempien huuhtelu letkulla oli paikallaan.

Mitä ihmettä, tämäkö olikin hopeanvärinen ketju alunperin? Pesurihan selvästikin toimii, joskin likaa jäi vielä jonkin verran. Pistin siis uudet aineet pesuriin ja pyöritin vielä toisetkin pari minuuttia.

Likaa irtosi (ja jäi) edelleen, mutta nyt ketju alkaa mielestäni olla jo riittävän puhdas arkipyörään.

Enemmän likaa saisi irti ultraäänipesurilla tai mahdollisesti myös jarrujen puhdistusaineella. Ensin mainittu tosin vaatisi ketjun katkaisemisen, että sen saisi pois pyörästä ja myöhemmin tietysti uudelleen liittämisen, eli operaatio on enemmänkin tosiharrastajien heiniä. Ultraäänipesurin käyttöä ja tehoa esitellään tässä videossa.

Pesun jälkeen ketju kannattaa ehdottomasti voidella heti uudelleen, mutta muista pyyhkiä pois ylimääräiset öljyt 🙂 .

Hyvää
– Puhdistaa ketjua
– Nopea ja vaivaton käyttää
– Edullinen

Parannettavaa
– Kahvan kiinnitys voisi olla kummallakin puolella ja tiukempi (uudessa versiossa tämä on ehkä korjattu).


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has 2 Comments

  1. Jarkko

    “…eli operaatio on enemmänkin tosiharrastajien heiniä.”

    Joko aloit hommiin? 😀

    1. Janne

      Tuollainen iso ultraäänipesuri minulta valitettavasti vielä puuttuu, leluversio (kellojen, korujen ja uistinten yms puhdistamiseen) sen sijaan löytyy jo arsenaalista 🙂 .

Comments are closed.