You are currently viewing Konkeli testaa: Biltema 23-033 Bluetooth-kuulokkeet – Kerrankin hyvää halvalla?

Konkeli testaa: Biltema 23-033 Bluetooth-kuulokkeet – Kerrankin hyvää halvalla?

Tekniikan Maailma testasi tänä keväänä numerossa 7A/2020 edullisia langattomia kuulokkeita. Testistä julkaistiin myös raflaavasti otsikoitu teaserikin. Väite, että 20 eurolla saa yhdet testin parhaiten soivista kuulokkeista herätti välittömästi mielenkiinnon ja koska suomalainen ei usko ennen kuin itse testaa, niin pakkohan ne oli hankkia. Neljästä tarjolla olevasta väristä valitsin tietysti räväkimmän eli violetin.

Ensivaikutelma

Myyntipakkaus on ihan siistiä työtä ja melko myyvän näköinen. Sisällä on Micro-USB-kaapeli latausta varten, käyttöohje ja itse kuulokkeet.

Kuulokkeiden laatuvaikutelma on äkikseltään edulliseen hintaan suhteutettuna yllättävän hyvä, nämä eivät erityisemmin näytä eivätkä tunnu erittäin halvoilta langattomilta kuulokkeilta.

Osviittaa kuulokkeiden hintaluokasta antaa kuitenkin oikeasta kupista löytyvä virtakytkin. Se näyttää ja ainakin uutuudenjäykkänä tuntuu käytettäessä halvalta, vähän kuin lasten paristokäyttöisistä leluista löytyvät kytkimet. ON- ja OFF-tekstit ovat lisäksi pienenpienellä fontilla, joka vaatii joko haukan katsetta tai läheltä tiirailua. Sinänsä pidän erinomaisena seikkana, että laitteessa on (oletettavasti) virtapiirin katkaiseva rautatason kytkin, eli mikään ei kuluta akkua kytkimen ollessa OFF-asennossa.

Käyttömukavuus

Kannujen istuvuus päähän on aina käyttäjäkohtainen juttu, mutta minun pääni mallille Biltemat sopivat hyvin. Pehmusteet ovat miellyttävän tuntuiset eivätkä tunnu hiostavilta tai kuumottavilta pitemmissäkään kuuntelusessioissa, vaikka tällaisissa on-ear-malleissa kuulokkeet ovat korvalehden päällä eivätkä ympärillä. Kuulokkeet eivät myöskään purista epämiellyttävästi ja ne asettuvat hyvin korville useaan suuntaan joustavien nivelten ansiosta. Säätövaroja sangoista löytyy hyvinkin isopäisille tai runsaalla tukkalaitteella varustetuille kuuntelijoille. Massaa on vain 156 grammaa, eli Biltemat ovat miellyttävän kevyet ja eivät siten ala painamaan päätä tai rasittamaan niskaan kovinkaan helposti. Ergonomian suunnittelussa on onnistuttu hyvin.

Tekniikan Maailman mielestä kuulokkeita sai parasta äänenlaatua varten asetella korville tarkasti, mutta itse en kokenut tässä suhteessa olevan mitään erityisiä hankaluuksia. Ehkä korvani ovat Biltema-yhteensopivat.

Pannan säätö maksimiasennossa

Ominaisuuksia ja omituisuuksia

Kuulokkeet tukevat puheluita puhelimeen kytkettynä eli niissä on myös mikrofoni. Tekniikan Maailman mukaan toteutus on lähinnä välttävää tasoa. Itse en tätä testannut laisinkaan koska ominaisuus on minulle turha.

Androidin Developer options näytti 23-033:n steamaavan 16-bittistä signaalia 44.1 kHz taajuudella ja SBC-codecilla. Bluetoothin audiokoodekeista on tuettuna siis vain pakollinen SBC, mutta olisikin ollut yllätys löytää LDAC-, HWA- tai aptX-tuki näin halvoista luureista. No, nytpä ei tarvitse harmitella Spotifyn pakattua ääntä, koska se pakataan joka tapauksessa uudestaan 🙂 .

Käytettävyyssuunnittelu on jäänyt puolitiehen, sillä virtojen kytkeminen “pääkytkimestä” ei riitä bluetooth-yhteyden muodostukseen, vaan käyttäjä joutuu tämän jälkeen vielä painamaan Play/Pause/Puhelu-monitoiminappia hetkisen aikaa. ARGH… miksi? Itse yhdistäminen tapahtuu tämän jälkeen erittäin nopeasti ainakin iPad Airilla. Napeista puheen ollen, jäin kaipaamaan monitoiminäppäimeen kahdesta muusta näppäimestä eroavaa muotoilua, tällöin kuulokkeiden ollessa päässä peukalo löytäisi helpommin haluttuun toimintoon.

Bluetooth-yhteys on vakaa ja kantaa pitkälle iPadiin paritettuna. Pikaisella kävelytestillä talon sisällä sain ensimmäisen pätkimisen aikaiseksi vasta 12 metrin päässä soittolaitteesta ja näiden välissä ei ollut enää suoraa näköyhteyttä. Riittänee hyvin peruskäyttöön. Androidilla (Huawei P30) oli sen sijaan lähietäisyydeltäkin satunnaista pätkimistä. Koska iPad on minulla pääasiallinen äänilähde, en jaksanut selvittää, että johtuiko ongelma puhelimesta, Android-Spotifystä vai kuulokkeista – vaiko kenties Bluetoothin kanssa päällekkäisellä 2.4 Ghz taajuudella toimivista WLAN-tukiasemistani.

Akun kestoksi luvata maksimissaan 12 tuntia. Näin pitkään en ole toistaiseksi kuunnellut, mutta akun kesto vaikuttaisi joka tapauksessa olevan aivan riittävä päivittäiseen kuuntelutarpeeseen. Latausajaksi tyhjästä täyteen kerrotaan 2,5 tuntia.

Äänenvoimakkuuden säätö toimii iPadin kanssa erikoisesti, sillä pieninkin voimakkuus on jo melko iso eli ehkä hieman yli sen minkä itse valitsisin taustamusiikin kuunteluun. Muiden kokeilemieni kuulokkeiden perusteella ongelma on iPadissa, sillä esimerkisi Android-puhelimeen yhdistettynä äänenvoimakkuuden säätö toimii kuitenkin normaalisti.

Kuljetusta tai säilytystä varten kuulokkeet saa taiteltua hieman pienempään tilaan.

Äänenlaatu

Millään ylläolevalla ei ole mitään väliä, jos kuulokkeet eivät kuulosta hyvältä. Tässä suhteessa 23-033 menee kategoriaan ‘kelvollinen’. Ääni on perusluonteeltaan kohtuullisen terve ja miellyttävä. Jos paras kuulemani kuuloke saa vitosen, niin antaisin näille arvosanaksi ensikuulemalta 2 ½. Negatiivisia puoliakin nimittäin löytyy: hieman suurpiirteisen äänen yleissävy on tumma ja bassotoisto on korostuneesti jymisevää sorttia. Avoimien kuulokkeiden ilmavuutta ei toistossa myöskään ole. Mutta jos tykkäät korostuneesta bassotoistosta, niin tuskin petyt.

Solid Basen versio Push It -hitistä saa jalat tamppaamaan tahtia ja hyväksyviä nyökkäyksiä kuuntelijalta. Elastisen Supervoimiin tuntuu bassoa korostava lähestymistapa passaavan kohtalaisen hyvin. Joillakin kaiuttimilla ärsyttävän räkäiseltä kuulostava Kuu saa valtansa auringolta ei ärsytä tällä kertaa. Carnifexin coveri Slayerin Angel of Deathista on täynnä hervotonta energiaa ja tuplabasarimatto vyöryy puskutraktorin lailla kuuloelimiin. Yonan Pilvet liikkuu, minä en edustaa herkempää testimateriaalia ja paljastaa tämän tuotteen rajat: Yonan laulu kuulostaa valitettavan verhoutuneelta ja tunkkaiselta: yksityiskohdat, tila ja tunne eivät oikein välity.

Ehkä parhaiten nämä sopivat elektronisen musiikin kuunteluun, eli Bilteman tuotenimi “Langattomat kuulokkeet, DJ” ei välttämättä ole ihan tuulesta temmattu. Tällaisenaan toisto on rasittamatonta ja kuunteluväsymys ei iskenyt kertaakaan noin viikon testijakson aikana.

Koska toistoprofiili ei ole neutraali, kannattaa sen korjaamista testata jos vain mahdollisuus on tarjolla. Spotifyn iPad-versiosta löytyy sisäänrakennettu ekvalisaattori ja bassoa vähentämällä äänenlaatu paranee korvin kuultavasti ja arvosana pyöristyy kolmoseen. Melko hyvä lähtökohta on Bass Reducer -esiasetus, josta voi 60 Hz taajuutta kuitenkin hieman korostaa jos haluaa nauttia bassokitaran murinasta. Vaikka sointitasapainosta tuli näin (ainakin minun makuuni) luonnollisempi ja vähemmän tukkoinen, jää ylempien äänialueiden toistoon yhä havaittavaa epäpuhtautta. Korva kuitenkin tottuu nopeasti äänen puutteisiin ja hetken kuuntelun jälkeen niitä ei tule enää ajatelleeksi.

Käyttämäni ekvalisointi. Sininen ledi luureissa kertoo Bluetooth-yhteyden olevan aktiivinen.

Vertailua

Otin vertailukohdaksi taloudesta löytyvät, neljä kertaa Bilteman luurien hintaiset langattomat Urbanista Seattle -kuulokkeet. Vaikka Urbanistassa on paksummat pehmusteet, ovat Biltemat pitemmän päälle kuitenkin mukavammat päässä. Toistovaste on Urbanistassa selvästi neutraalimpi ja aiemmin mainitun Yonan laulu kuulostaa kauniimmalta. Bluetooth-yhteyden kuuluvuus on Biltemassa parempi iPadin kanssa. Urbanista miellyttää kyllä silmää enemmän, mutta se on myös 32 grammaa painavampi ja puristaa korvia selvästi tiukemmin. Reilusti mitoitettujen pehmusteiden ja tiukan puristuksen johdosta Urbanista tosin myös vaimentaa ympäristön ääniä paremmin.

Shudder before the beautiful

Mistä näitä oikein tulee?

Myyntipakkauksessa lukee, että Tilverkad för Biltema. Laitteesta löytyvä koodi JY-BT257 kertoo pikaisella googletuksella valmistajan olevan kiinalainen Junye Electronic Co. Ltd. Kyseisellä koodilla löytyvä malli ei tosin vaikuta ulkoisesti samalaiselta, mutta samaa värimaailmaa edustava malli löytyy, kuin myös myös mekaanisesti täsmälleen samalla rakenteella oleva malli. Valmistaja nähtävästi kustomoi halutut ominaisuudet ja ulkonäön ostajan tarpeiden mukaan. Mahdollisella alle 10 dollarin tehdashinnalla näistä jäänee vielä rahtikulujen ja tullien jälkeen Biltemalle jokunen euro katettakin.

Tuomio

Tekniikan Maailma oli oikeassa, kyseessä on hintaan nähden hyvä tuote. No, onhan äänessä ja käytettävyydessä omat puutteensa, mutta pääasia on, että kyllä näillä pystyy jo musiikista nauttimaan, biitti menee jalan alle ja hymy nousee huulille. Toimivat kotona ikkunoita pestessä, kuntosalilla rautaa pumpatessa tai vaikkapa auton takapenkin hiljentäjinä.

Hyvää
– Hyvä vastine rahalle
– Istuvat hyvin päähän
– Mukavat
– Bluetooth-yhteys on vakaa ja kuuluu kauas
– Riittävä akun kesto
– Rasittamaton ja viihdyttävä ääni
– Runsaasti bassoa

Parannettavaa
– Runsaasti bassoa
Tumma sointitasapaino
– Yhteyden muodostus tarpeettoman työlästä

Vaihtoehtoja

Samalla rahalla voi ostaa paremmat langalliset kuulokkeet, nimittäin Superlux HD-681:t. Tällöin toki joutuu johdon lisäksi hyväksymään myös suuremman koon ja massan ja toistolaitteen kuulokelähtökin saattaa muuttaa ääntä suuntaan tai toiseen. Superluxienkin toistossa on myös omat ongelmansa, mutta ääntä voi ekvalisoinnin lisäksi parantaa myös muutamalla modifikaatiolla.

EDIT 9.10.2021: Hankin tyttärelle samaisen TM:n edullisen kuulokkeiden testin testin voittaneet JBL Tune 500BT:t ja niitä kokeiltuani ostin sellaiset myös itselleni. Gigantti myy nyt niitä 24,90 eurolla, ja ne ovat korvinkuultavasti paremman ja puhtaamman kuuloiset kuin Biltemat – oikeutetusti siis testivoittajat. Suosittelen siis 23-033:n sijaan ostamaan ne, ainakin niin kauan kuin tarjoushinta on voimassa. Mukavuudessa Biltemat vievät tosin voiton.

Syy edulliseen hintaan on luultavasti myyntiin tullut uudistetty versio JBL Tune 510BT, jossa on ilmeisesti päivitetty vain Bluetooth-versio uudemmaksi. Mittaustulokset uudesta versiosta löytyvät täältä.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply