You are currently viewing Takarattaan vaihto jopoon

Takarattaan vaihto jopoon

Jopon takaratas oli tullut tiensä päähän noin 20 vuoden ajoilla. Tai itse asiassa luultavasti jo paljon aiemmin, mutta pyörä kulkeutui työpajaani vasta tässä vaiheessa. Huollettavassa pyörässä oli Shimanon hyvin yleinen CB-E110-napa, mutta samanlainen rattaan lukitusmekanismi lienee käytössä monissa muissakin navoissa.

Alkutilanteessa olin jo puhdistanut rattaan (ja itse asiassa koko takanavan) katupölyn ja ketjuöljyn muodostamasta kaameasta jankista. Hyvä aine tähän on CRC Bräkleen, jonka suihkuttelun jälkeen tarvittiin vain kevyt hankaus harjalla ja huuhtelu runsaalla vedellä.

Rattaan irrottaminen on yksinkertainen toimenpide: pieni ruuvimeisseli työnnetään loven kohdalta lukitusrenkaan alle ja väännetään rengas pois. Rengasta voi joutua pyörittelemään urassa ko. ruuvimeisselin avustuksella, että sen pään saa sopivasti tarjolle loven tietämille.

Kun rengas nousee urasta, täytyy sitä seuraavaksi vivuta alhaaltapäin. Toisin kuin kuvassa, kannattaa oikeasti pitää hanskalla suojattu käsi renkaan päällä, sillä se saattaa irrottuaan lentää metrin parin päähän tai pahimmassa tapauksessa aloittelevan pyörämekaanikon silmään.

Ja näin lukitusrengas ja ratas irtosivat.

Takaisin laitto onnistuu ainakin siten, että lukitusrenkaan toista päätä pidetään sormien avustamana hollilla PUHDISTETUSSA urassa ja samaan aikaan kammetaan ruuvarilla rengasta puolen välin tietämiltä ulos- ja alaspäin. Harjoitus tekee mestarin! 🙂 . Muista käyttää hanskoja, et halua jättää ihoa renkaan ja rattaan väliin!

Tässä vielä lopuksi vanha ja uusi ratas vierekkäin. Vanha ratas oli jo pahasti kulunut, eli piikit olivat muotoutuneet terävämmiksi ja epäsymmetrisiksi. Jos sinun pyöräsi ratas näyttää tuolta, kannattaa se ilman muuta vaihtaa, sillä paikallisessa pyöräliikkeessä ratas maksaa vain muutaman euron. Samalla kannattaa uusia ketju, sillä se on todennäköisesti yhtä kulunut tai kuluneempi.

Takarattaalla on helppo muuttaa pyörän välityksiä, eli jos ajaessa tuntuu usein, että jalat käyvät kuin singeri, niin kokeile paria hammasta pienempää takarieskaa. Mäkisellä seudulla asustava saattaa taas vastaavasti haluta laittaa pyöräänsä isomman rattaan.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has One Comment

  1. Mmmkay

    Kiitos, tästä oli paljon apua.

Leave a Reply