You are currently viewing Yksi lukkotyyppi on muita parempi

Yksi lukkotyyppi on muita parempi

Polkupyöriä varastetaan nyt ennätyksellisen paljon. Ulos jätettävää pyörää on melkein mahdotonta lukita niin, etteikö sitä sitä joku sopivilla työkaluilla varustettu kelmi kähveltäisi. Varastaminen kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman hankalaksi, jolloin pitkäkyntinen saattaa viedä jonkin heikommin lukitun pyörän.

Miten ja millä pyörä siis kannattaa lukita? Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, kävin pyörähtämässä kesäisessä Oulussa ja otin kuvia huonosti ja hyvin lukituista pyöristä.

Tämä pyörä varastetaan. Ilman lukkoa pyörä lähtee jo humalaisen ohikulkijan päähänpistosta mukaan. Kenties tämä oli jo kertaalleen lainattu.
Tämä pyörä varastetaan. Solmulle vedetty riimuketju on helppo aukaista ja riippulukonkin kanssa katkeaisi hetkessä reppuun mahtuvilla voimapihdeillä.
Tämä pyörä varastetaan. Pelkkä runkolukko lukitsee takarenkaan ja pyörä voidaan tällöin nostaa jonnekin syrjäisempään paikkaan lukon rikkomista varten. Runkolukon sanka on tyypillisesti niin ohut, että se katkeaa helposti voimapihdeillä.
Tämä pyörä varastetaan. Nopeasti kaupaksi menevä Jopo on varkaiden suosikkeja ja naurettavan heppoinen kolmen euron vaijerilukko menee rikki sivuleikkureillakin. Tämän jälkeen pyörän voi nostaa syrjemmälle runkolukon rikkomista varten. EU:n pitäisi kokonaan kieltää näin surkeiden vaijerilukkojen myynti!
Tämä pyörä varastetaan. Vähän paksumpikin vaijerilukko on yhtä tyhjän kanssa.
Tämä pyörä varastetaan. Olisipa Urheilu-Ulappa myynyt pyörän mukaan kunnon lukon.
Tämä pyörä varastetaan. Varma tapa hävittää uudenkarhea Trek on lukita se kehnolla vaijerilukolla. Muistikohan Pyörä-Suvalan myyjä tarjota pyörän mukaan U-lukkoa?
Tämä pyörä varastetaan. On klassinen virhe kiinnittää pyörä vain etukiekosta telineeseen. Omistaja saattaa löytää palatessaan pelkän kiekon ja loput pyörästä on tiessään. Kuvan ketju on lisäksi niin helppoinen, että menee voimapihdeillä rikki hetkessä.
Tämä pyörä varastetaan. Läskipyörät kelpaavat erinomaisen hyvin varkaille ja eturenkaasta kiinnittäminen on aina huono idea. Taittolukko on mukava kuljettaa mukana, mutta ikävä kyllä kalliskaan sellainen ei ole oikeasti kestävä, vaan aukeaa muutamassa minuutissa kevyillä työkaluilla tai mallista riippuen myös voimapihdeillä.
Tämä pyörä varastetaan. Koska taittolukko.
Tämä pyörä varastetaan. Kuvan Abuksen ketjulukko ei kestä voimapihtejä ja saattaa mennä pitkällä tangolla (tai pyörän rungolla) vääntämällä rikki.
Tämä pyörä varastetaan. Lähemmäs 3000 euron sähköavusteista pyörää ei ole lukittu mihinkään kiinteään ja lisäksi Kryptonitenkaan ketjulukko ei ole u-lukon veroinen.
Tätä pyörää ei välttämättä varasteta. Rungon yläosasta kiinteään kohteeseen lukittu U-lukko antaa testatusti parhaan varkaussuojan. Mahdollisuuksien mukaan lukko pitäisi asettaa siten, ettei pyörää ja lukkoa pysty helposti kääntäämään maata vasten, mikä helpottaa lukon rikkomista.
Tätä pyörää ei välttämättä varasteta. Bilteman turvalukko on yksi kestävimpiä edullisia lukkoja (testi täällä) ja on oikeaoppisesti ylhäältä kiinnitetty, lisäpisteitä riimuketjulla lukitusta takakiekosta. Lisäksi perusmallin Tunturi ei kiinnostane varkaita niin paljon kuin maastopyörät.
Tätä pyörää ei välttämättä varasteta. Lukittu rungon yläosasta kiinteään rakenteeseen järeällä u-lukolla.
Tätä pyörää ei välttämättä varasteta. Lukitus on onnistunut erittäin hyvin, pyörää ei pysty kääntäämään ja lukon sangan sisälle on hankala mahduttaa esim. tunkkia. Vanhempi vannejarrullinen pyörä ei muutenkaan välttämättä kiinnosta aikaansa seuraavia voroja.

Koska joku tunnisti tästä oman pyöränsä ja/tai lukkonsa tai muuten vain veti herneet nenään, niin myönnettäköön, että kärjistin kommenttejani hienoisesti viestin perillemenon varmistamiseksi. Osa yllä olevista heikommistakin lukituksista saattaa olla aivan riittäviä päiväsaikaan vilkkaalla kävelykadulla, etenkin jos tarkoituksena on vain hakea jäätelötuutti kaupasta tai nauttia huurteinen patiolla aina sillöin tällöin pyörän perään silmäillen. Likimain samalla rahalla ja vaivalla pyörän voisi kuitenkin lukita paremmin U-lukolla.

U-lukko on siis paras suoja pyörälle, sillä se on pyörävarkaan painajainen. Valitettavasti nekin aukeavat nopeasti akkukäyttöisellä kulmahiomakoneella, aikaa menee parhaimmankin perinteisen lukon (esim. Abus Granit X-Plus 540 tai Kryptonite NY Fahgettaboudit Mini) tapauksessa vain noin minuutti, mutta operaatio tuottaa valtavan määrän kipinöitä ja melua. Muitakin tapoja U-lukkojen rikkomiseen valitettavasti löytyy. Yöksi arvokkaan pyörän jättäminen kaupungille miten tahansa lukittuna onkin siis melkoisen hazardia. Do you feel lucky, punk?

Paras vinkki onkin siis seuraava: mene kaupungille halvalla pyörällä ja jätä kallis (maasto)pyöräsi kotiin lukittuun varastoon – ja käytä halvassakin pyörässä U-lukkoa.

Jos kuitenkin haluat liikkua arkiajot arvokkaalla pyörällä, niin kaksi lukkoa on yhtä lukkoa parempi vaihtoehto. Taitto- ja ketjulukot ovat käyttökelpoisia lisälukkoina, kunhan pääasiallinen lukko on U-lukko. Muista ottaa pyörästäsi kuva ja runkonumero talteen. Pyörän personointi helpottaa sen löytymistä ja tunnistamista kähveltämisen jälkeen. Liity myös jo ennalta alueesi Varastetut pyörät -Facebook-ryhmään; saatat sitä kautta saada tiedon, jos kadonneeksi ilmoittamasi pyörä ilmaantuu myyntiin tai jonkun tunnetun “polkupyörätukkurin” pihalle tai muuhun välivarastoon.

Valo tunnelin päässä [päivitetty 4.4.2024]

Uusia, kulmahiomakonettakin vastustavia lukkoja onneksi kehitetään koko ajan ja nyt niitä alkaa olla jo useampi markkinoilla. Yhteistä näille on korkea hinta, jolla saa jo melko hyvän käytetyn pyörän.

Ensimmäisenä myyntiin tuli Altor SAF, mutta moista 6,2 kilon monsteria ei välttämättä moni (lue: kukaan) halua kuljettaa mukana. Lukon valmistus on sittemmin päättynyt.

Tämän jälkeen lanseerattiin Hiplock D1000, joka painaa reilusti kohtuullisemmat 1,8 kg, mutta vastustaa sekin kulmahiomakonetta tässä videossa niin kauan, että varas todennäköisesti luovuttaa ja siirtyy helpommin vietävään pyörään.

Uusimpia tulokkaita oikeasti kestävien lukkojen armoitettuun kategoriaan ovat Litelok X3 ja ABUS Granit Super Extreme 2500.

Ansaitset taputuksen selkään, jos suojaat pyöräsi jollain näistä!

Lopuksi vielä pari opettavaista Oulun polkupyöräilijät ry:n videota pyörän lukitsemiseen liittyen.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply