You are currently viewing Konkeli testaa: BITS-satulanpäällinen talvikäyttöön – Yllättävän hyvä!

Konkeli testaa: BITS-satulanpäällinen talvikäyttöön – Yllättävän hyvä!

Toinen talvipyöräni kaipaisi myös lämmitettävää satulaa, mutta kun sellaisia ei ole enää myynnissä näkynyt, niin olen aprikoinut, että olisiko satulan karvapäällinen hankinnan väärti. Kohmeiset nivuset kun eivät ole mitenkään iloinen asia, eturauhastulehduksesta puhumattakaan.

Sattuipa sitten päivänä muutamana XXL-urheilukauppaketjun mainoksessa silmiini BITS satulan istuinkangas talvikäyttöön. Kun hinta oli vain puolet normaalista (4,90€), niin Sulo Vilén -syndrooma iski ja kävin koronavirusta uhmaten hakemassa sellaisen. Eihän tähän hintaan voi kovin korkealta pudota.

Tuotteen tutkailua

Ensimmäinen huomio päällisestä on, että se on varsin leveä, 270×230 mm (pituus x leveys). Arvatenkin ihan hyvä kaupunkipyörän leveälle satulalle, mutta sopivuus kapoisempaan maastopyörän satulaan alkoi vähän arveluttamaan. Joissakin satulasuojissa on lisäksi kiristin, mutta tästä mallista sellainen uupuu. Materiaali on polyesteriä eli karva on synteettistä sorttia. Made in China.

XXL kertoo painoksi 70 grammaa, mutta en tiedä mistä satunnaislukugeneraattorissa tämä on reväisty, sillä todellinen paino on 95% suurempi, 137 grammaa. Olisiko liikaa vaadittu, että pyörän tarvikkeiden ja osien ilmoitetut painot edes joskus pitäisivät likimain kutinsa?

Päällisen sisäpuolella on 13 mm kerros vaahtomuovin tapaista pehmustetta tuomassa lisää mukavuutta ja lämmöneristystä.

Testaamaan

Isohkon koon vuoksi päätin kokeilla päällistä ensin läskipyöräni kookkaan lämmitettävän satulan päälle, koska silmämääräisesti se näytti olevan samaa kaliiperia.

Sopivuus oli aika hyvä, vaikka päällinen ei takaa aivan yltänytkään satulan takaosan ulokkeiden päälle. Tällä ei kuitenkaan ole mitään vaikutusta päällisen paikallaan pysymiseen. Elegantiksi tätä yhdistelmää ei kuitenkaan voine kutsua.

Tällä kertaa jätin satulan akun kotiin, koska tavoitteena oli testata vain päällisen vaikutusta koettuun satulan kylmyyteen. Ja olihan sillä vaikutusta.

Pyörä ja päällinen olivat lähtiessä +8 asteisessa tallissa ja lähdin siitä -9 asteiseen ulkoilmaan. Poljin läskillä puolisen tuntia pyöräteitä ja metsäpolkuja ja koko tämän ajan satula tuntui lämpimältä, poislukien sisäreisiä vasten tulevan karvaton osuus. Vaikuttaa hyvältä!

Tämän jälkeen siirsin päällisen varsinaiseen kohdepyörään eli 29″ maastofillariin. Pyörässä on Bilteman ahteriystävällinen 270086-satula (ei enää valikoimissa, tuo malli on kuitenkin Velon valmistama), joka on 270×150 mm kokoisena päällistä kapeampi ja päällinen jäikin reisien kohdalta tyhjän päälle eli löysäksi. Siirto kävi muuten erittäin nopeasti ja vaivattomasti, kun mitään kiristysnyörejä ei ole – päällinen on siis helppo ottaa mukaan sisälle lämpimään ja suojaan pitkäkyntisiltä.

Kävin poljeskelemassa pyöräteitä toiset 30 minuuttia. Vaikutelma lämpimyydestä ei muuttunut, lenkin jälkeen päällinen tuntui keskeltä kädellä kokeiltuna selvästi lämpimältä. Tämä kertoo siitä, että useammasta kerroksesta koostuvan ajovaatetukseni läpikin siirtyy lämpöä kropasta satulan suuntaan, mutta nyt se jäi päälliseen eli eristys toimii. Sormituntumalta sanoisin, että lämpöä tuntui olevan koko lailla samaan malliin kuin akkulämmitteisellä istuimella. Yllättävän hyvä suoritus!

Karvaosuus taittui tällä kertaa enemmän reisiä vasten, eli lämmöneristysvaikutus saattoi olla hiukkasen parempi kuin suurikokoisemman satulan päällä. Tällä myöhemmällä lenkillä panin kuitenkin myös merkille ongelman: satula hiersi hieman sisäreisiä vasten. Ongelma saattaisi olla vielä suurempi, jos omistaisin huomattavan kapean lantion tai älyttömän massiiviset reisilihakset, mutta jälkimmäiset ovat vasta työn alla 🙂 .

Tuomio

BITS-satulanpäällinen on selvästi hyödyllinen varuste talvipyöräilijälle. Kuitenkaan en itse välttämättä ostaisi sitä uudelleen johtuen minun käyttööni liiallisesta leveydestä. Paljon ajavalle on suuri merkitys satulan istuvuudella ja sitä tällainen päällinen saattaa helposti heikentää. Mummokonkeliin tai muuhun pystyllä ajoasennolla varustettuun pyörään tämä nimenomainen malli lienee kuitenkin ihan hyvä valinta.

Ohjeeni onkin, että tällaista etsivän kannattaa tutkailla markkinoilla olevat vaihtoehdot ja valita parhaiten oman pyörän satulan malliin ja leveyteen sopiva päällinen. Esimerkiksi Biltemasta löytyy kapeammalle MTB-satulalle oma malli ja Velolta taas kapean näköinen versio, joka on aitoa lampaankarvaa. Halvimmalla päällisen taas näyttäisi saavan Clas Ohlsonilta, jos vaalea sävy ei haittaa.

Hyvää:
– Lämmin
– Ei kallis
– Nopea asentaa ja irrottaa

Parannettavaa:
– XXL saisi jatkossa tarjota myös kapeaa mallia


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply