You are currently viewing Konkeli testaa: Xlite100 pyörän takavalo – Automaattisesti parempi?

Konkeli testaa: Xlite100 pyörän takavalo – Automaattisesti parempi?

On taas se aika vuodesta, kun illat hämärtyvät vauhdilla ja oman turvallisuuden vuoksi tieliikennelain säädös polkupyörän pakollisesta takavalosta tulee ottaa vakavasti, mieluusti jo ennen kuin virkavalta huomauttaa asiasta.

Minulla oli jo ennestään Energy+-takavalo, mutta lupaukset automaattisesti syttyvästä jarruvalosta yhdistettynä alle 10 euron hintaan ebayssa kuulostivat niin houkuttelevalta yhdistelmältä, että tilasin Xliten itselleni. Nopeammin ja ilman ylimääräisiä tuontiin liittyviä muodollisuuksia päällisin puolen saman näköisen valon voi ostaa esimerkiksi Valostoresta.

Pakkauksen ja tuotteen tutkailua

Valo toimitettiin pienessä pahvilaatikossa, jossa oli reilusti kiinankielisiä merkintöjä – liekö tarkoitettu alunperin Kiinan sisäisille markkinoille. Ebayn myynti-ilmoituksessa valmistajaksi kerrottiin kiinalainen Enfitnix, mutta mitään valmistajaa ja mallia ei pakkauksessa lukenut ainakaan minun ymmärtämilläni kielillä.

Sisältä löytyi valo, kiinnike satulatolpppaan, latausjohto, pieni ohjelappunen ja tarralla varustettu pehmustepala peittämään ruuvin kolo kiinnikkeen sisäpuolella. Ohjeessa oli kiinan lisäksi onneksi myös englanninkielistä tekstiä, perinteiseen tapaan tosin hieman hassua sellaista. Fontti oli valitettavasti niin pientä, että suurennuslasistakaan ei olisi ollut haittaa lukiessa.

6061-alumiininen rakenne on laadukkaan ja viimeistellyn oloinen ja satulatolpan ympärille tuleva paksu kumilenkki on luottamusta herättävän paksu. Etupuolella on ledielementin keskellä laitteen ainoa painonappi.

Tiivisteellä varustettu valon perä kierretään kiinnikkeen kierteisiin ja valon takana oleva Micro-USB-latausliitin on tällöin suojassa kuralta ja vedeltä. Aivan toimivalta vaikuttava rakenne.

Massaksi punnitsin 47 grammaa ja akun kooksi kerrotaan ohjeessa sekä laitteessa 500 mAh, Enfitnixin sivulla taas 400 mAh. Ohjeessa mainitaan, että akku menettää varaustilastaan 1% per päivä huoneenlämmössä, ilmeisesti siksi, että laite joutuu koko ajan tarkkailemaan, että painaako käyttäjä tuotteen ainokaista nappia.

Enfitnixin webbisivujen mukaan valon takaa pitäisi löytymän kytkin automaatti- ja manuaalitilan valintaan, mutta eipä sellaista tästä minun vastaanottamastani ebay-versiosta löytynyt. Ehkä tämä valo on siis köyhempää rinnakkaismallia tai sitten se ei ole Enfitnixin valmistama ensinkään, vaikka näyttääkin samalta.

Asennus

Kiinnike ja siihen kiinni pyöritetty valo kiinnitetään pyörään venyttämällä paksu kumirenksu satulatolpan ympäri. Helppoa ja nopeaa.

Valitettavasti asennusvaihtoehtoja valon kulmalle on tasan kaksi, riippuen siitä kummin päin kiinnittimen pyöräänsä asentaa. Isojopossa valo osoittaa joko aivan liian alas tai vain hieman alaspäin. Sisänsä valo näkyy kyllä hyvin sivustakin katsottaessa, eli asennuskulman kanssa ei periaatteessa ole niin justiinsa, mutta millimetrimestari minussa olis halunnut saada valon asennettua tarkalleen 90 asteen kulmaan.

Käyttökokemuksia

Xliten käyttö on periaatteessa yksinkertaista, lyhyellä painalluksella laite käynnistyy ohjeen mukaan automaattitilaan ja pitkällä paikalluksella manuaalitilaan. Tai näin ainakin ohjeen mukaan, käytännössä laite käynnistyi kummallakin tavalla automaattitilaan eli valo sammuu automaattisesti kun liike loppuu. Sammuttaminen onnistuu loogisesti pitkällä paikalluksella.

Valon palaessa missä tahansa tilassa, liikkeen äkillinen hidastaminen sytyttää pienellä viipeellä kirkkaamman valon, mikä signaloi takana tulijoille sinun jarruttaneen – hyvä ja toimiva ominaisuus etenkin ryhmässä ajaessa.

Miten tahansa käynnistettynä valo sammuu neljän minuutin jälkeen automaattisesti (Valostoren myymän version viipeeksi kerrotaan järkevämpi 10 sekuntia), jos pyörää ei liikuteta ja syttyy uudelleen, kun pyörällä lähdetään liikkeelle. Tästä “valmiustilasta” lamppu kertoo sytyttämällä pienen vihreän ledin, mikä luonnollisesti kuluttaa hieman energiaa, mikä kannattanee ottaa huomioon ennen kuin pyörän jättää viikoiksi pyörävarastoon.

Ohjeen mukaan valo tunnistaa ympäristön valaistuksen ja jättää valon sytyttämättä jos ollaan kirkkaassa päivänvalossa. Pitkällä painalluksella nk. manuaalitilaan käynnistettynä tätä ei kuitenkaan tapahdu eli jotain eroa näillä käynnistystavoilla siis kuitenkin on. Tämän ominaisuuden testasin toimivaksi 1000 lumenin taskulampulla: valo sammui taskulampun valokeilassa ja syttyi uudelleen kun valokeilan siirsi pois takavalon päältä.

Sekä automaatti- että manuaalitilassa saa napin lyhyellä painalluksella valittua useita erilaisia tehotasoja ja vilkutuksia. Itse valitsin suurimman ei-vilkkuvan tehotason ja käytin itse valoa tökkäämällä sen lyhyellä painalluksella päälle ja pitkällä painalluksella pois ajosuoritteen päätteeksi. Xlite muistaa onneksi viimeksi käytetyn tilan uudelleen päälle kytkettäessä.

Automaattisen päälle- ja poiskytkennän täysipainoista hyödyntämistä varten kannattaa mielestäni tilata satulan kiskoihin kiinnitettävä versio, tällöin valon uskaltaa ehkä jättää paikoilleen siksi aikaa kun itse piipahtaa ruokakaupassa. Tämä minun hankkimani satulatolpan ympärille kumilenkillä kiristettävä malli kun lähtee muutamassa sekunnissa pitkäkyntisen mukaan – jos laitapuolen kulkijat nyt ylipäätään haluavat pyöriensä olevan valojen puolesta laillisia, tiedä häntä 🙂 .

Automaattisesta sammutuksesta johtuen akun keston mittaaminen jäi tekemättä, eli täytyy tyytyä uskomaan valmistajan lupaus noin 20 tunnin käyttöajasta. Ainakaan testijakson aikana ei akku tyhjentynyt ennen aikojaan.

Lataamisen aikana laitteen etupuolella palaa jatkuvasti vihreä ledi, kun taas takana punainen ledi sykkii ensin hitaasti ja akun täytyttyä palaa koko ajan. Itse olisin kyllä suunnitellut latauksen indikoinnin toisin.

Valoteho

Kirkkaus on perustilassa hyvä ja jarruttaessa valo ottaa läheltä katsottuna jo silmiin. Vertasin valoa myös aiemmin testaamaani Energy+:n ja näkyvyyden osalta kaksi nämä ovat silmämääräisesti arvioiden yhtä hyvät, Energy+:n ledielementti on hieman isompi ja näkyvämpi, mutta Xliten jarruvalo on taas kirkkaampi.

Otin alle kuvia kolmesta kiinteästä tehoasetuksesta ja lopuksi kirkkaimmasta jarruvalosta. Kännykkäkameralla (tai tällä kertaa valitsemillani asetuksilla) erot näkyvät valitettavasti aika huonosti.

Tuomio

Xlite100 on aivan toimiva takavalo ja erityisesti aktiivipyöräilijät arvostanevat sen tarjoamia lisäominaisuuksia.

En voi silti olla miettimättä, että onko automaattinen jarruvalo ja automaattinen päälle- ja poiskytkeytyminen (Suomesta ostettuna) 18 lisäeuron arvoisia ominaisuuksia verrattuna perusmallin USB-ladattavaan takavaloon, joka myös täyttää lain kirjaimen. Jyrkkä ehkä?

Hyvää
– Kunnollinen valoteho
– Laadukas ja käyttöä kestävän oloinen rakenne
– Automaattinen jarruvalo parantaa liikenneturvallisuutta
– Ei irrallista kumilenkkiä hukattavaksi
– Automaattinen päälle- ja poiskytkeytyminen tekevät päivittäisestä käytöstä periaatteessa helppoa

Parannettavaa
– Asennuskulmalle vain kaksi vaihtoehtoa, valo ei asetu kaikissa pyörissä täysin pystysuoraan
– Manuaalitila puuttui koska piheyttäni tilasin epämääräisemmän version ebaystä 🙁
– Tilaamani halpisversion käytettävyyden ja dokumentaation pienet kummallisuudet

LISÄYS 2.1.2022:
En ole varma, että voinko enää varauksetta suositella tätä tuotetta. Aloin ensimmäistä kertaa siirtämään valoa pyörästä toiseen lämpimässä autotallissa ja satulatolpan ympärille tulevan kumipannan reikään tökättävä 1,9 mm paksu muovikorvake murtui kiinnikkeestä. Tämän vuoksi valoa ei nyt saa enää kiinni pyörään. Oliko tämä yksittäinen heikko yksilö, vai onko näissä kaikissa sama ongelma, mene ja tiedä. Korjasin asian suunnittelemalla ja 3D-tulostamalla varaosan.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply