You are currently viewing Konkeli testaa: Esperanza Centaurus Pro polkupyörän etuvalo – Lammas suden vaatteissa

Konkeli testaa: Esperanza Centaurus Pro polkupyörän etuvalo – Lammas suden vaatteissa

Kärkkäinen mainosti tarjouslehdessään alle 30 eurolla varsin asiallisen näköistä 3500 luxin tuplaledi-tupla-akku-ajovaloa robustin näköiseen alumiinikoteloon pakattuna ja minä poikahan tartuin syöttiin. Shut up and take my money! Onhan siellä Espanjassakin pimeää öisin, kyllä ne osaavat valoja suunnitella.

Ei mutta hetkinen, merkki onkin puolalainen ja valo valmistettu Kiinassa. Sainkohan sittenkään Fenix BC30:n kanssa kovasti saman oloisen valon alle puoleen hintaan? No, onneksi kyseessä on kuitenkin valmistajan professional-sarjan valo eli ilmeisesti se sopii jopa ammattipyöräilijöille, joten eipä heitetä vielä kirvestä kaivoon 🙂 .

Unboxing eli epälaatikoittaminen

Valo oli pakattu verrattain myyvän näköiseen ja helposti aukaistavaan muovipakettiin, josta käy äkkiä selville valon koko, käyttö ja tärkeimmät ominaisuudet. Se onkin hyvä, sillä mukana ei tule minkäänlaista erillistä ohjetta.

Takapuolen lapussa oli speksit tarkemmin eriteltynä, eli kyseessä on kahdella 18650-akkukennolla varustettu valo, jonka pitäisi toimiman tämän ansiosta neljä tuntia maksimiteholla. Jo tässä vaiheessa voin sanoa, että 200 metriä eteenpäin tällä ei varmuudella näe, vaikka joku mittalaite valoa siellä vielä rekisteröisikin. Valotehoksi kerrotaan 3500 luksia yleisemmin käytetyn luumenin sijaan, liekö tietoinen valinta…

Paketin sisällä oli pieni muovikupu virtanapin päällä estämässä lamppua menemästä päälle myyntipaketissa, USB-latauskohto, kiinnike pyörään kahdella eri paksuisella sovitteella ja itse valo. Kiinnikkeen kera valo painaa puntarini mukaan 272 grammaa eli kuusi grammaa alle valmistajan lupauksen. Kerrankin näin päin.

Edessä on kaksi halkaisijaltaan 19 mm heijastinta ledeille. Jäähdytysprofiiliksi muotoiltu alumiinikotelo antaisi ymmärtää, että valoa voi tulla sen verrran, että hukkalämpöäkin on varauduttu haihduttamaan. Vaikuttaa lupaavalta!

Takana on virtakytkin, kolmella ledillä toteuttu akun varaustilan näyttö ja valitettavan löysä kumitulppa estämässä veden ja lian pääsyä USB-latausporttiin.

Käyttöönotto

Ensimmäiseksi latasin akut. Virtanappiin syttyy melko himmeä valo latauksen ajaksi. Vieressä olevat kolme pientä lediä kertovat akun lataustilan vain kun valaisin on päällä. Latauksen aikana mikään siis ei kerro, että akku on täysin täynnä ja lataus on aika lopettaa. Ärsyttävä ominaisuus. Pidinkin valoa latauksessa varalta useamman tunnin.

Tankoon valo kiinnittyy melko vaivattomasti ja tukevasti. Huomionarvoista on valon kiinnikkeen poikkeuksellisen laajat säätövarat, eli valon saa suunnattua melkein sivusuuntaankin. Säätö on kuitenkin melko jäykkä ja portaat turhan isot. Taustalla nykyinen ykkösvaloni Sofirn C8F.

Käyttö on helppoa, ainoasta napista naputellaan haluttu tehotaso: pieni-keski-suuri ja neljännellä painalluksella valo meneekin jo pois päältä.

Pyörätiellä

Ensimmäiseksi kokeilin valoa valaisemattomalla pyörätiellä. Pakkasta oli noin asteen verran. Kameran asetukset pyrin säätämään suurimmalla teholla sellaiseksi, että se joten kuten vastaisi silmien hahmottamaa ympäristöä.

Suurimmalla teholla tehty säätö saa pienemmät tehotasot näyttämään kehnommilta kuin ne ovatkaan, sillä silmän herkkyys riittää kompensoimaan vähenevää valoa jossain määrin. Lyhyesti toteaisin, että valoteho on riittää kyllä tällaiseen käyttöön, mutta valokuvio saisi olla leveämpi ja tasaisempi. Valon sävy on melko kylmä. Yläreunasta rajaamaton valo saattaa häikäistä vastaantulijoita. Pyörätielle suosittelenkin kalliimpaa Fenix BC25R-lamppua.

Pienin teho.
Keskiteho.
Suurin teho.
Verrokki Fenix BC25R, suurin teho.

Maastossa

Maastossa valokuvion spottimainen keskiosa näyttää polkua kohtalaisen mukavasti eteenpäin, mutta näin suunnattuna ei ihan pyörän eteen riitä enää tarpeeksi valoa eli lähietäisyydellä olevien kantojen ja juurakoiden väistely on työläämpää kuin sen tarvisi olla. Valon voi tietysti suunnata myös aivan pyörän eteen, mutta sitten ei taas näe kauempana olevia esteitä. D’oh!

Rehellisyyden nimissä, läskipyörällä polkuja hitaasti myöryten pärjäisin luultavasti tälläkin valolla jotenkuten talvella, mutta syksyllä (märkä) maasto imee itseensä enemmän valoa ja nopeampi ajo ei välttämättä enää luonnistuisikaan. Kysessä ei siis ole hyvä valinta ympärivuotiseen maastoajoon, tai ainakin itse kaipaisin toisen valon (vaikka kypärään) tähän rinnalle. More is more.

Otin loput kuvat täydellä teholla, kukapa sitä metsässä pienempää tehoa käyttää jos ei ole aivan pakko.

Aiempi kuvaustestiaukioni oli nyt myllätty työkoneilla melko tasaiseksi hiekka-savikentäksi 🙁 .
Polulla, tuleva pieni ylämäki näkyi (läheltä) kohtuullisen hyvin.
Suuntauksen ollessa hieman pitemmälle eteen jäin kyllä heti kaipaamaan enemmän valoa.
Toinen vakiokuvauspaikkani oli onneksi ennallaan.
Samasta kohtaa verrokki Sofirn CF8, 1800 lumenia. Nyt kelpaa ajaa.

Vaikka valokuvio varmaan kävi yllä olevista kuvista jo aika hyvin selville, niin tässäpä se varmuuden vuoksi vielä autotallin ovea vasten kuvattuna.

Akun kesto

Tunnin lenkin jälkeen akkuindikaattori näytti kahta pykälää, eli ilmeisesti ruutia olisi piisannut vielä parin tunnin lisäsotkemiseen. Valo ei ollut lämmennyt nimeksikään, enkä myöskään pannut merkille valotehonkaan laskeneen lenkkini aikana. Ei valittamista tällä saralla.

Tuomio

Saako 30 eurolla 80-100 euron valoja vastaavan tuotteen? Valitettavasti ei saa. Sillä rahalla saa kyllä valon, joka on jonkin verran tyypillisiä alle 20 euron lamppuja tehokkaampi ja jonka akku kestää pitkään.

Kahden ledin rakenteessa toinen heijastin olisi voitu optimoida antamaan valoa lähelle ja toinen kauas, mutta tässä molemmat näyttävät nyt nähdäkseni samaan pisteeseen, mikä kertoo melko laiskasta tuotekehityksestä siihen nähden, että kyseessä on nimenomaan pyöräkäyttöön tarkoitettu valo. Ei olisi varmaan ollut vaikea vaihtaa toista heijastinta appelsiinipintaiseen noin ensi alkuun.

Kyseessä on tietyllä tapaa väliinputoaja: jos tarkoituksena on vain näkyä liikenteessä, niin halvempikin lamppu piisaa. Pyörätiellä taas Esperanza saattaa täydellä teholla sopivasti suunnattuna jo häiritä vastaantulijoita, jolloin vaikkapa Fexinin BC25R on selvästi parempi ostos. Maastoajoon taas jäin kaipaamaan reilusti enemmän valotehoa eli Sofirn C8F jatkaa pyöräni ykkösvalona.

Kuka haluaisi ostaa minulta vähänkäytetyn Esperanzan?

Hyvää
– Akku kestää pitkään
– Halvimpia lamppuja jonkin verran suurempi valoteho
– Valoteho ei laskenut testilenkin aikana (nollakelissä)
Latausliittimen suojatulppaa lukuunottamatta melko laadukkaan oloinen rakenne
– Kaikki samassa paketissa eli ei erillistä akkukoteloa
– Pitkä kolmen vuoden takuu

Parannettavaa
– 40 euron normihinnalla liian kallis siihen nähden mitä tarjoaa, alle 20 eurolla tämä sen sijaan olisi jo ihan kelpo ostos
Turhan pistemäinen valokuvio
– Valoteho ei riitä vaativaan maastokäyttöön
– Ei mitään merkkivaloa latauksen valmistumisesta


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply