You are currently viewing Konkeli testaa: Lampaannahkainen satulanpäällinen – Luonnollista lämpöä

Konkeli testaa: Lampaannahkainen satulanpäällinen – Luonnollista lämpöä

Tervetuloa Ouluun, se on on taas talvi ja ahteri jäätyy kiinni satulaan. Tai no ei ihan, mutta ei jäinen satula varsinaisesti mieltä lämmitä, muista ruumiinosista puhumattakaan.

Testasin aiemmin keinokarvaisen BITS-satulanpäällisen, mutta nyt iskin silmäni aitoon lampaannahkaiseen versioon, joten ei kun tilaus sisään. Tällä kertaa minulla oli hankinnassa ketunhäntä kainalossa, sillä annoin tämän joululahjaksi (hei äiti!), mutta eihän se pientä testilenkkiä estänyt 🙂 .

Tuotteen tutkailua

Ensimmäinen havainto suojuksesta on, että se on erinomaisen kevyt, vain 75 g. Tämä johtuu siitä, että sisäpuolella ei ole aiemmin testaamani 137-grammaisen BITS-päällisen tapaan vaahtomuovikerrosta vaan nahka asettuu suoraan satulaa vasten. Karvaosuus on edestä melko kapea, mutta levenee reilusti takaosaa kohden.

Koska netistä tilaamalla voi joskus saada muuta kuin mitä tuotteen kuvauksessa kerrotaan, käytin satulanpäällisen varalta asiantuntijan tarkastettava. Vaimoni mielestä se vaikutti aivan oikealle lampaankarvalle 😀 .

Takapuolella on kuminauha ilman erillistä kiristintä.

Pituudeksi kerrotaan maahantuojan sivulla 260 mm ja likimain saman lukeman sain minäkin. Leveydeksi mainitaan 245 mm, mutta itse mittasin 240 mm.

Sovittelua

Satulan istuvuudella on aktiivipyöräilijälle melko iso merkitys, joten satulanpäällinen pitäisi valita sen mukaan, että se ei merkittävästi muuta tai ainakaan heikennä satulan istuvuutta. Kokeilinkin päällistä kolmeen eri satulaan.

Ensimmäinen testauskohde oli läskipyöräni lämmitettävä Wittkop-satula. Ei sillä, että se nyt varsinaisesti tällaisesta lisäpäällisestä hyötyisi, mutta oli mielenkiintoista nähdä, että mikä on yhteensopivuus tuollaisen mukavuussohvan kanssa. No, reippaasti pienen puoleinenhan tuo siihen oli, etenkin pituus loppui kesken. En suosittele tätä yhdistelmää.

Seuraavaksi kokeilin päällistä tyttäreni jopon satulaan, joka on Wittkopia lyhyempi. Tällä kertaa satulan ja suojuksen muoto ja koko mätsäsivät melko oivallisesti ja pitäisin tätä oikein toimivana yhdistelmänä.

Kolmantena koitin suojusta omaan 29-tuumaiseen maastopyörääni, jossa on 270 mm pituinen Bilteman 270086-satula. Kun päällisen pituus on 260 mm, niin sentin verranhan tuo jäi takaa kiristämään, mutta pysyipä kyllä sitten napakasti paikoillaan. Tällä yhdistelmällä lähdin myös koeajolle.

Ajotunnelmia

Vaikka kuvassa karvat näyttävät melko muhkeilta, ne painuvat kuitenkin käytössä melko paljon kasaan, eli satulan alkuperäinen tuntuma ja fiilis säilyvät myös polkiessa. Tämä tarkoittaa sanoa, että jos pyörässäsi on kovan puoleinen satula, niin ei se luultavasti aivan valtavan pehmeäksi lampaankarvankaan kanssa muutu.

Tein vain 30 minuutin lenkin pyöräteillä, koska päällinen oli menossa lahjaksi. Lähdin 10-asteisestä tallista noin neljän asteen pakkaseen.

Tykkäsin päällisen muodosta Bilteman satulan kanssa, eli kyllä tämän kanssa voisi sen puolesta hyvinkin elää, kun mikään ei ainakaan hetimmiten hiertänyt tai ärsyttänyt. Selvästi istuvammalta tämä tuollaisen keskikokoisen satulan kanssa siis tuntui kuin aiemmin testaamani BITS.

Vaan sitten se tärkein asia: tarkeneeko? Voin sanoa, että kyllä tämä päällinen aivan selvästi hyödyllinen on, mutta lenkin päätteeksi se ei kädellä tunnustelemalla tuntunut pinnasta yhtä lämpimältä kuin synteettinen BITS. Joko keinokarva eristää paremmin tai sitten BITSin sisäpuolella ollut 13 mm paksuinen vaahtomuovi teki tuon eron. Tai sekä-että.

Tässä välissä on syytä huomauttaa, että Bilteman satulani on reiällistä mallia eli se on suunniteltu lievittämään pehmytkudoksiin kohdistuvaa painetta. Tämä tarkoittaa talvella siis sitä, että keskeltä satulaa ovat arat paikat tekemisissä raa’an pakkasilman kanssa. Oletettavasti lampaannahkaversio olisikin tuntunut lämpimämmältä umpinaisen satulan kanssa käytettynä.

Tuomio

Kannattaako hankkia? Jos etsit tällaista edestä kapeaa karvapäällistä ja satulasi ei mielellään ole ainakaan yli 270 mm pituinen, niin kannattaa kokeilla, onhan tämän kanssa talvella lämpimämpi pyöräillä kuin ilman.

Hyvää
– Ergonominen edestä kapea malli, ei hiertänyt reisiä vasten
– Vaikutti erityisen yhteensopivalta jopon satulan kanssa
– Eristää lämpimän kuskin ja kylmän satulan toisistaan
– Kohtuullisen hintainen
– Luonnontuote (saattaa olla joillekin miinus)
– Nopea asentaa ja irrottaa

Parannettavaa
– Lämmöneristyskyky ei ollut synteettisen version veroinen
– Aavistuksen lyhyen puoleinen, 270 mm pituus olisi yleispätevämpi


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply