You are currently viewing Tämä on huonoin lukko, joka pyörään kannattaa hankkia!

Tämä on huonoin lukko, joka pyörään kannattaa hankkia!

Aloin etsimään vanhan liiton maastopyörään edullista, mutta silti riittävän hyvää U-lukkoa, sillä sellainen on pääsääntöisesti muita lukkotyyppejä hankalampi rikkoa ja tarjoaa siten parhaan suojan pyörälle. Lukoista olen jo aiemmin kirjoitellut täällä.

Itsestään selvä ehdokas olisi ollut edullinen testimenestyjä eli Bilteman Turvalukko 14-millisellä sangalla, mutta niitäpä ei löytynytkään enää Bilteman valikoimista. Googlailin aikani erilaisia vaihtoehtoja ja piipahdin parissa kaupassakin ja päädyin lopulta toiseen Bilteman tuotteeseen eli Kaarilukkoon 27-0643.

Perusteena valinnalle oli edullinen hinta ja lukon hintaisekseen sangen järeä rakenne. Markkinoilta löytyy kyllä U-lukkoja jopa alle kymmenellä eurolla, mutta ne ovat jo reilusti heppoisempia, eli tässä kohtaa kannattaa jättää pihtailu väliin.

Bilteman Turvalukko. Näitä on turha enää kaupoista etsiä.

Mitä 17 eurolla saa?

Kaarilukon mukana tulee kolme avainta, asennuskiinnike pyörään ja siihen kaksi muovista sovitinta eri kokoisille runkoputkille.

Tuoteselosteen perusteella lukon ovat hyväksyneet:

 • Finance Norway, norjalainen finanssialan yhteistyöorganisaatio
 • Varefakta, tanskalainen kuluttajatuotteiden vaatimustenmukaisuutta tarkastava säätiö
 • SBSC, ruotsalainen turvallisuuden sertifiointielin
 • Finanssiala Ry, suomalainen finassialan etujärjestö

Tarkalleen ottaen ainakaan suomessa vakuutusyhtiöt eivät erikseen pidä listaa polkupyörän lukoista, jotka ovat hyväksyttyjä. Yhtiöille riittää, että pyörä on lukittu. Finanssiala ry ylläpitää listaa murtotestatuista polkupyörän lukoista. Oletettavasti murtotestaus varmistaa, että tuote kestää tietynlaiset murtoyritykset. Tai sitten on vain todettu, että murtuuhan tämä … vitsi, vitsi! Tuli tässä kohtaa nimittäin tämä Fingerpori mieleen 🙂 .

Oleellisena ominaisuutena Kaarilukossa on huomattavan paksu 16 mm sanka, jonka ei pitäisi katketa millään helposti mukana kulkevilla pulttisaksilla eli varas joutunee sen kanssa turvautumaan jo sähkötyökaluihin. Hyvässä lykyssä tämä tarkoittaa myös sitä, että pitkäkyntinen saattaa siirtyä eteenpäin ja valita jonkin helpommin vietävän fillarin.

Sanka on itse asiassa yhtä paksu kuin yhdessä markkinoiden parhaimmista lukoista, eli Kryptoniten New York standardissa. Veikkaan tosin, että Kryptoniten sanka saattaa olla kovempaa metallia ja varmasti muitakin eroja löytyy Kryptoniten eduksi, mutta ei välttämättä yli 80 euron hintaeron verran.

16 mm sangan ympärillä on pehmuste, jotta se ei irrotettaessa kolhisi niin helposti pyörän runkoa.

Jämäkkä rakenne tarkoittaa myös sitä, että lukko painaa paljon – tarkalleen ottaen 1545 grammaa jos käytössä on molemmat sovitinkappaleet. Melko tuhti paketti, mutta siltikin vielä puolisen kiloa kevyempi kuin tuo aiemmin linkkaamani Kryptonite.

Asennuskiinnikkeessä mainitsemisen arvoinen asia on pikalinkku, jolla lukon voi nopeasti tiukata paikoilleen, jos se vaikka sattuu olemaan sellaisessa paikassa, että kolisisi ajaessa muuten runkoa vasten.

Yllä olevasta kuvasta näkyy myös, että lukon paksusta runko-osasta on itse asiassa iso osa muovia. En tiedä, mitä tuossa ajateltu, sillä tarpeeton paksuus tekee lukosta kömpelömmän käsitellä, mutta ei luultavasti tee siitä juurikaan kestävämpää. Ehkä se kuitenkin näyttää katu-uskottavammalta, mikä sinällään saattaa jo suojella pyörää varkausyrityksiltä? Keskellä olevaa hopeanharmaata muovia taas voi pyöräyttää sen verran, että lukon pohjassa oleva avaimenreikä peittyy sateelta ja lumelta, mikä on fiksua suunnittelua.

Avaimet olivat sen verran paksua materiaalia, että ne kestänevät hyvin käyttöä. Lukon lukitseminen ja avaaminen avaimella ei sen sijaan hurmannut täsmällisyydellään, mutta tottapa hintaluokan täytyy jossain näkyä.

Asennus pyörään

Lukon asennuskiinnike kiristetään runkoon kahdella kuusiokoloruuvilla. Ennen asennusta kannattaa maillailla, että missä kohtaa lukko on mahdollisimman hyvin saatavilla arkikäyttöä varten, mutta samalla myös pois (jalkojen) tieltä. Painopisteen kannalta on myös hyvä, että painava lukko on mahdollisimman alhaalla.

Tämän Kona Hahannan tapauksessa sopivin paikka löytyi runkokolmion sisältä, mitä tarkoittaa myös sitä, että juomapullotelinettä ei tähän pyörään pysty yhtä aikaa enää asentamaan.

Rautaa vai roskaa?

Jo lyhyen tutustumisen perusteella rohkenen varovasti mutta selvästi näyttää peukkua ylöspäin.

Juurikaan tätä halvemmalla ei nähdäkseni saa pyörään ominaisuuksiltaan kelvollista lukkoa, eli sellaista, jolla annetaan rakkaalle menopelille oikeasti jonkinlainen mahdollisuus selvitä varkausyrityksestä. Pelkkä lukko ei vielä tee kesää, vaan luonnollisesti sitä pitää myös käyttää oikein, eli fillari tulee lukita sillä rungon yläosasta kiinni johonkin kiinteään rakenteeseen.

Vain aika ja käyttökokemukset näyttävät, että onko tässä mahdollisesti edullisten lukkojen best buy -tuote, vai onko sittenkin syytä käyttää pyörän lukitsemiseen enemmän rahaa. Tämä oli kuitenkin minun valintani ja elättelen toivetta, että tässä tuotteessa saattaisivat hyvä ja halpa jossain määrin kohdata. Umpisurkeat sivuleikkureilla katkeavat vaijerilukot Bilteman Kaarilukko ainakin pesee aivan 100-0 ja oikeasti kalliisiin pyöriin suosittelen taas hankkimaan jo kalliin U-lukon (esim. Hiplock, Altor, ABUS, Kryptonite).

Kerrohan kommenteissa, jos olet löytänyt markkinoilta jotain parempaa vähemmällä rahalla!


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has 3 Comments

 1. Paul Pajarinen

  Ostin samanlaisen lukon Biltemasta viime vuoden lopulla. Ei tosiaan hinnalla pilattu ja minulla oli hyviä kokemuksia siitä edellisestä jo poistuneesta mallista. Tuntui jämäkältä ja murtoturvalliselta juurikin painonsa vuoksi. Ensimmäiset oireet ilmenivät kun lämpötila sahasi plussan ja pakkasen väliä. Pari kertaa kaari oli jämähtänyt lukkopesään ja sitä sai irrotella melko pitkään lukkosulalla (minulla on mahdollista säilyttää pyörää vain ulkona). Nyt vain viikko sitten rupesi avain temppuilemaan. Tuntui selvä este, kun lukon aukaisi/sulki. Tänään ei sitten avain enää aukaisun jälkeen lähtenytkään pois pesästä. Se ei liikkunut suuntaan eikä toiseen. Ilmeisesti jengat menneet. Lopputuloksena lukko roskiin ja kauppaan ostamaan uutta. Ei kuitenkaan samaa merkkiä enää.

 2. Anonymous

  Onko vuoden käytön jälkeen tullut uusia mietteitä tästä lukosta? Vieläkö kehtaat suositella?

  1. Janne

   Lukko ei ole ollut omassa käytössäni, mutta sen verran olen kuullut käyttäjäkokemuksia, että lukko on suht’ massiivisena turhan kömpelö käyttää ja sen lukkopesä on myös jäätynyt talvella. Artikkelin pyörää ei kuitenkin ole toistaiseksi varastettu, mikä lie tärkeintä 🙂.

Leave a Reply