Näin kesällä ikävän uutisen 5000 euron pyörästä, jonka lukko oli leikattu kulmahiomakoneella irti keskellä päivää Prisman pihalla. Rälläköintia sivusta katselleiden tai vähintäänkin kuunnelleiden ihmisten toiminta tai toimimattomuus hämmästyttää minua, mutta itse lukon rälläköinti ei: siihen menee aikaa parhaankin perinteisen lukon tapauksessa vain noin minuutti. Ilmankos some-keskusteluissa usein toistuukin kommentti tyyliin “Nykyään sama mikä lukko on ku on akkurälläkät.” Toisaalta, minuutti meteliä ja kipinöitä on sekin reilusti parempi kuin sekunti ilman melua.
Vaan entäpä jos lukko ei olisikaan perinteinen, vaan uuden sukupolven kulmahiomakonetta vastustavaksi suunniteltu malli? Tuokin pyörä saattaisi olla yhä tallessa.
Arvopyörien omistajat eivät joko tiedä tällaisista lukoista tai sitten he eivät raski niitä ostaa. Ensimmäisen ongelma korjaantuu sillä, että esittelen alla kaikki tietämäni oikeasti kestävät lukot. Toinen taas toivottavasti avautuu miettimällä, että jos pyörään on varaa laittaa 5000 euroa, niin ehkä lukkokin olisi syytä valita parhaasta päästä? Varkauden sattuessa kohdalle on kotivakuutuksen omavastuukin usein 150-250 euroa per pyörä.
Sen pidemmittä puheitta, lukemieni ja katsomieni testien perusteella markkinoiden parhaat lukot:
Hiplok DX1000
Hinta: 349,99 euroa (sis. postikulut)
Massa: 2,7 kg.
Sangan sisämitta: 20,5 cm x 11,2 cm.
Linkki valmistajan sivulle.
Hiplok D1000 oli ensimmäisiä kulmahiomakonetta vastustavia lukkoja markkinoilla. Vasta markkinoille tullut isompi DX1000-malli testatusti kestää akkukäyttöistä kulmahiomakonetta niin pitkään, että rosvolta saattaa loppua aika, katkaisulaikat tai rälläkästä akku. Aika siksi, että yleensä rosvolla on kiire, sillä joku utelias Taalasmaa on hyvinkin saattanut tilata virkavallan paikalle rälläkän konsertin pärähtäessä ilmoille 110 dB voimalla. Bennets Bikesocialin testin perusteella tämä lukko kestää myös teräksen leikkaamiseen tarkoitettuja timanttilaikkoja pitempään kuin muut testatut lukot.
Huonoja puolia? Hinta, paino ja koko, mikä pätee myös alla oleviin kilpakumppaneihin. Tämän painoista lukkoa ei tekisi mieli raahata mukana 7 kg hiilikuitu-maantiepyörässä, mutta sähköpyörän omistaja ei välttämättä ole lisämassasta vielä moksiskaan. Iso koko voi olla myös plussapuoli, sillä se helpommin mahdollistaa pyörän lukitsemisen kiinni paksumpiin rakenteisiin.
Hiplok valmistaa yhä myös pienempää (mutta yhtä kestävää) D1000-mallia, joka on 1,9 kg painoisena helpompi kuljettaa mukana. Se on 279,99 euron hintaisena myös kevyempi lompakolle.
Litelok X3
Hinta: 279,99 euroa + 6,95 euron postikulut.
Massa: 2,1 kg.
Sangan sisämitta: 19,5 cm x 10 cm.
Linkki valmistajan sivulle.
Litelokin sanka on vain hieman Hiplok DX1000:ta ahtaampi, mutta silti lukko painaa roimat 600g vähemmän. Lisäpisteitä Litelok saa siitä, että se käyttää laadukasta Abloyn Sentry-lukkopesää.
Tässä testissä Litelok X3:n läpi leikkaamisen vei perinteisellä katkaisulaikalla 25% enemmän aikaa kuin Hiplok D1000:n, toisaalta Hiplok vaati yhden katkaisulaikan enemmän ja vaihtoon kulunutta aikaa ei testissä mitattu.
Valmistajalta löytyy myös 1,7 kg painoinen pikkuvelimalli X1, mutta se on köykäisempi rakenteeltaan eli nopeampi leikata poikki kuin X3 (ks. taulukko täältä tai täältä). 169 euron hinnan ja kevyemmän massan puolesta se saattaa olla kuitenkin monelle erinomainen vaihtoehto ei-niin-kalliin fillarin lukitsemiseen ja se vastustaa silti kulmahiomakonetta minuuttitolkulla perinteisiä laatulukkoja pitempään.
Abus Granit Super Extreme 2500
Hinta: 302,13 euroa + 9,99 euron toimituskulut (Bike-Discount).
Massa: 2,25 kg.
Sangan sisämitta: 22,3 cm x 11,5 cm.
Linkki valmistajan sivuille.
Korskeasti nimetty pitkän linjan lukkovalmistajan uutuuslukko on räyhäkkään näköinen ja näistä kolmesta suurin, suuren koon helpottaessa lukitsemista, mutta hankaloittaessa päivittäistä käyttöä. Abus kestää tämän testin mukaan loistavasti normaaleilla katkaisulaikoilla leikkaamista, mutta antautuu kilpailijoita nopeammin timanttilaikkoja käytettäessä.
Plussaa ABUS saa näppärästä USH 2500 -runkokiinnikkeestä, joka helpottaa ison lukon kuljettamista mukana.
Loppusanat
Valitsemalla minkä tahansa näistä olet tehnyt pyöräsi suojaamisen eteen enemmän kuin suurin osa pyörän omistajista, aplodit sinulle jo ennakkoon!
Huomioarvoista on myös, että mikään esitellyistä lukoista ei ollut vaijeri- (hyi), runko-, taitto- tai ketjulukko. Ne kun eivät ole kestäviä, mutta U-lukko on pyörävarkaan painajainen.
Jos artikkelissa esiteltyjen lukkojen hinnat hirvittivät, niin 17 eurolla voit ostaa U-lukon, jonka irti rälläköiminen otti oululaisen Bike’s Patrullenin testissä minuutin, mikä on lukon hintaan nähden erinomainen suoritus.
Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂