You are currently viewing Konkeli testaa: Wolfcarbon etulokasuoja – Silmäkarkkia

Konkeli testaa: Wolfcarbon etulokasuoja – Silmäkarkkia

Hiilikuitu on monella tapaa erinomainen materiaali pyörään: kevyt, kestävä, mukava ja korjattavissa. Ei kuitenkaan halpa. Tämän vuoksi hiilikuitua tapaa yleensä vain mallisarjojen arvokkaimmissa pyörissä.

Facebookin eMTB Suomi -ryhmässä pomppasi silmilleni maininta, että puolalainen Wolfcarbon valmistaa hiilikuituisia etulokasuojia. Hiilikuitufanina minun täytyi tietysti heti tilata sellainen Canyonin sähkö-Neuroniini, etenkin kun hinta oli näinkin uniikille tuotteelle melko kohtuullinen 39 euroa + 11 euron toimituskulut.

Pintapuolista tutkailua

Parin viikon sisään sain 6000 asukkaan pikkukylästä paketin, josta löytyi lokasuoja, neljä kappaletta nippusiteitä ja erillinen pieni Wolfcarbon-tarra, jonka jätin käyttämättä – sehän lisäisi pyörän painoa, hyvänen aika sentään 😅.

Lokasuojassa kiiltävässä pinnassa saattaa tarkkasilmäinen havaita ehkä pienen pieniä kauneusvirheitäkin, mutta kun se enimmän osan aikaa on pölyn ja toisinaan myös ravan peitossa, niin eipä tuolla ole oikeasti mitään väliä.

Se pisti kuitenkin silmään, että pintakerrosta ei ollut valmistettu yhdestä yhtenäisestä hiilikuitumattopalasta, vaan siinä on epäjatkuvuuskohta liukuputkia vasten tulevan osuuden kohdalla. Eli toisin sanoen paikassa, jota ei oikeasti asennuksen jälkeen näe. Alla olevista kuvista tämän voi kuitenkin hahmottaa.

Useasta eri hiilikuitumattopalasesta koostuvan ja asianmukaisesti kiinnityskohdan paikkeilta vahvistetun rakenteen näkee hyvin katsomalla lokaria alhaaltapäin.

Punnitus

Hiilikuidun etu pyörän rungoissa on sen keveys suhteessä lujuuteen, mutta onko tästä hyötyä lokasuojassa? Eipä juuri.

Luottopuntarini kertoi Wolfcarbonin massaksi tarkalleen 90 grammaa, mikä ei ole huomattavan kevyt, jos kohta ei kyllä raskaskaan.

Vertailukohdaksi voi ottaa RockShoxin lyhyen muoviläpyskän, joka puntarini mukaan painoi ilman kiinnikkeitä vain 32 grammaa. Toinen minulta löytyvä verrokki on Mucky Nutzin pitempi etulokasuoja, jonka massaksi punnitsin 105 grammaa.

Wolfcarbon on verrokkejaan jäykempi rakenteeltaan, mutta ei-täysimittaisen etulokasuojan tapauksessa tällä ei liene juuri käytännön merkitystä.

Mainittakoon vielä, että 24″ jopon teräksinen etulokari on 172-grammaisena yli 91% tätä Puolan ihmettä painavampi, eli kyllä hiilikuiduilla (ja muovilla) on selkeä painoetu puolellaan ainakin rapakaaria valmistettaessa.

Asennus ja koeajo

Lokari asettui nätisti ja jämäkästi paikoilleen Boost-standardin RockShox 35 -keulaan kahdella nippusiteellä joustokeulan kaaren päältä ja yhdellä nippusiteellä per keulan alaputki.

Rengastilaa jäi sisärenkaallisen 29×2.4″ Magic Maryn kanssa loihakkaasti, joten uskoisin ainakin 2.6″ renkaan mahtuvan hyvin pyörimään, myös tubelessina.

Koeajon tein kuivissa olosuhteissa (joita muutenkin suosin, sadepäivinä voi mennä kuntosalille 🙂), joten lokasuojan tarjoaman suojan aste jäi nyt hieman arvoitukseksi. Ainakin se on riittävän leveä ja noin 100% varmuudella voi sanoa sen suojaavan enemmän kuin RockShoxin läpyskän ja kenties hieman vähemmän kuin Mucky Nutzin tätä pitemmän lokasuojan 😄. Hyvällä tuurilla Wolfcarbon on löytänyt juuri optimaalisen mitan, ilman että lokasuoja näyttää vielä turhan hallitsevalta.

Sen panin kuitenkin merkille, että jos nappuloiden mukana nousee esimerkiksi käpy, niin jäykkää ja karheaa hiilikuitupintaa varten siitä lähtee muovilokereihin verrattuna melko napakka ja kuuluva ääni. Muutenpa lokasuoja oli käytössä äänetön, eikä hangannut renkaaseen, poislukien rämähdys silloin kun tulin yllättävästä pudotuksesta alas käyttäen (alakanttiin paineistetun) haarukan koko 130 mm joustomatkan ja vähän päälle 🙈.

Lokasuoja jää nyt paikoilleen pyörääni ja päivitän tähän artikkeliin lisää kokemuksia, jos jotain merkittävää kerrottavaa ilmenee.

Tuomio

Jos rehellisiä ollaan, niin tällaisen hiilikuituosan pääasiallinen hankintaperuste on se, että se on hiilikuitua ja näyttää hyvältä.

Hyvää
– Hiilikuitua
– Makean näköinen (jos tykkää hiilikuidusta)
– Suojaa pyörää ja kuskia loalta
– Kevyehkö
– Jäykkä rakenne
– Istui loistavasti RockShoxin haarukkaan
– Liki kohtuullisen hintainen

Parannettavaa
– Halvempikin lokasuoja ajaa saman asian
– Luultavasti aavistuksen raskaampi kuin saman kokoinen muovista valmistettu lokari (esimerkki)


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply