You are currently viewing Konkeli testaa: LED-lisävalopaneeli pyörässä – Parempi överit kuin vajarit!

Konkeli testaa: LED-lisävalopaneeli pyörässä – Parempi överit kuin vajarit!

Iän myötä silmän herkkyys valolle heikkenee ja pyöräilijäkin alkaa kaivata lisää valotehoa kulkupeliinsä. Asensin aiemmin melko karun 48W työvalon fatbikeeni ja kokemus oli valotehon puolesta positiivinen.

Aikani tuota rumilusta katseltuani aloin miettimään, että olisihan matala ja leveä lisävalopaneeli aika rajusti tuollaista törilästä tyylikkäämpi ja kuinka ollakaan, Black Friday -tarjouksissa tuli vastaan W-Light Impulse 1.2 led-lisävalopaneeli. Tuo malli on juuri sopivan levyinen integroituakseen nätisti ohjaustangon kahvojen väliin, joten ei kun tilausta sisään. Kaikkeahan pitää nimittäin kokeilla, paitsi sukurutsaa ja kansantanssia.

Ja onhan se tietysti machompaa jos itsellä on enemmän watteja tangossa kuin naapurilla 😎.

Ostos

Valo maksoi melko kohtuulliset 39,90 euroa (+ postikulut 4,95€) ja sillä sai hieman alle 30 senttiä leveän 10 ledillä varustetun valopaneelin. Luumeneita kerrotaan mitatun 3900, mikä tarkoittaa noin 30% enemmän valoa kuin mitä kaksi 55W H7-polttimoa pystyy tuottamaan.

Alumiininen rakenne on jämäkkä ja laadukkaan tuntuinen. Alapuolella on hieman jäähdytysripaa.

Olin jo henkisesti valmistautunut yrittämään valon kiinnitystä sen myyntikuvissa näkyvillä päätykiinnikkeillä, mutta ilokseni valon takaa löytyi kaksi vaakasuunnassa vapaasti asemoitavaa kiinnikettä, joihin sopivat tavalliset M5-pultit. Näihin löytyi myyntipaketista sopivat asennusraudatkin, mutta päätin ennemmin suunnitella aivan uuden tankokiinnikkeen pyörääni.

Näistä kelpaa kiinnittää.

Kiinnikkeen suunnittelu

3D-suunnittelun tein tälläkin kertaa ilmaisella ja helppokäyttöisellä Tinkercadilla. Mikään estetiikan riemuvoitto ei kannattimesta tullut johtuen Tinkercadin puutteista (esim. verrattuna Fusion 360:n) ja käyttäjän mielikuvituksettomuudesta, mutta ainakin kannattimesta tuli luultavasti riittävän jämäkkä 🙂. Valmiin stl-tiedoston voit ladata tästä. Ainakin minun kalibroimaton Creality CR-10S Pro 3D-tulostimeni teki pultinrei’istä taas kerran liian pieniä, mutta ne suurentuivat helposti poralla.

Tulostuksen tein ensimmäistä kertaa käyttäen Curan Fuzzy Skin -asetusta, joka tulostuksen aikana ohjaa tulostussuuttimen tekemään pintakerroksen kohdalla satunnaista liikettä, mikä näkyy lopputuloksessa kivana röpelöpintana. Epätasaisen pinnan ansiosta on hankalampi nähdä tulosteen muodostuvan pienistä kerroksista, mikä normaalisti on kaartuvien pintojen kohdalla hyvinkin selvästi näkyvillä. Aion käyttää tätä ominaisuutta vastaisuudessakin, sillä lopputulos on mielestäni tyylikkäämpi ja vähemmän kotitekoisen näköinen.

Tarkkasilmäiset saattavat huomata, että jo kiinnikkeen alaosan neljä reikää piisaavat lisävalopaneelille. Yläosan kaaren taas lisäsin varmuuden vuoksi, sillä siihen saa kiinni työvalon 8 mm pultilla. Ounastelin näet, että valopaneelin valokuviosta ei piisaa tarpeeksi valoa pyörän eteen, mikä piti valitettavasti paikkansa.

Mittauksia

Massaa oli paneelilla sopivan mittaiseksi katkaisemani kaapelin kera melko kohtuulliset 547 grammaa.

Kiinnike taas painoi muttereineen, pultteineen ja prikkoineen 196 grammaa. Onneksi olen keventänyt pyörää pyörää aiemmin (tanko, gripit, satulatolppa, kiekot, kumit, tubeless-muunnos, kampisarja..), joten lisämassan pulttaaminen pyörään ei vielä vienyt yöunia 🙂.

Täyteen ladatusta 18 voltin Makitan BL1860B-akusta löytyi tällä kertaa jännitettä 19,79 V, mutta lisävalopaneeliin kytkettynä jännite kyykkäsi hieman 19,39 volttiin. Kun samaan aikaan amppeereita virtasi kaapeleissa 2,25 kappaletta, niin kertolasku kertoo valon todelliseksi ottotehoksi 43,6 wattia.

Samaan syssyyn mittasin myös lähivaloksi varaston perältä kaivamani Eco Slim 18W LED työvalon tehoksi 12,1 W. Tangossa on todellista tehoa siis yhteensä 55,7 W.

6 Ah akusta pitäisi piisata hönkää molempien valojen palaessa hieman yli 2 tunniksi, mikä riittää oikein hyvin minun lenkeilleni. Pyörästä löytyy myös siihen jo aiemmin asentamani volttimittari, josta voi approksimoida akun varaustilaa ajon aikana.

Asennus

Asennuksessa ei tällä kertaa tullut mitään yllätyksiä, vaan molemmat valot asentuivat aika kivuttomasti ja nätisti tulostamaani kannattimeen ja siitä tuli myös aivan riittävän tukeva pitämään valoja paikoillaan. Tankoa vasten tulevaa osuutta jouduin tosin hieman hiomaan, että kiinnike istui paremmin riser-tangon muotoihin. Lisäsin tankoon nyt toisen valokytkimen, sillä tuumailin, että valoja olisi hyvä päästä ohjaamaan toisistaan riippumatta eli tarvittaessa voin kytkeä pitkät pois päältä jos polulla tulee joku vastaan.

Ainoa pieni harmituksen aihe on etujarrukaapeli, joka tahtoo väkisellä jäädä hieman lähivalon eteen, joskaan ei tätä ajaessa kyllä huomaa.

Päätykiinnikkeiden kierteisiin pitäisi varmaan laittaa vielä jotkut tulpat.

Valokuvio

Ensimmäiseksi tsekkasin valokuvion autotallin ovea vasten ja kyllähän se valitettavasti on näin, että valosta enin osa suuntautuu kovin pienelle alueelle, mikä tietysti lienee kaukovalon tapauksessa yleensä toivottavaakin.

W-light Impulse 1.2

Hain siis kaupasta arvokkaahkon 30 astetta levittävän linssin ja asensin sen nippusiteillä valon eteen. Linssi pysyy näin hyvin paikoillaan, sillä sitä kiertää taustapuolelta sopivan lepokitkan aikaansaava kumitiiviste. Kauneuskilpailuita ei tällä yhdistelmällä todennäköisesti kyllä voiteta.

Leveyttä ei tuossa akryylilinssissä piisannut koko paneelin mitalle, mutta se levitti kuitenkin valokuviota mukavasti.

W-light Impulse 1.2 + Lazer Reeded 30°

Eturenkaan edestä puuttui kuitenkin valoa, mutta onneksi minulla oli laastarina tähän ongelmaan tuo aiemmin mainitsemani edullinen työvalo.

Eco Slim 18W LED työvalo

Testiajo

Pelkällä työvalolla onnistuu hitaasti ajaminen, mutta jos tämä olisi ainoa valonlähde, niin haaveilisin kyllä koko ajan tehokkaammasta valaisimesta.

Eco Slim 18W LED työvalo

Led-lisävalopaneelin pistäminen päälle tuo mukavasti lisää näkyvyyttä eteenpäin, mutta harmittavasti lähivalon ja kaukovalon väliin jää silmämääräisellä optimisuuntauksella hieman tummempi alue. Paneelissa on tehoa ihan hyvin, mutta valokuvio saisi olla vielä jonkin verran leveämpi ja samalla myös hieman korkeampi.

W-light Impulse 1.2 +Lazer Reeded 30° + Eco Slim 18W LED työvalo

Ilman levittävää linssiä kaukovalo on merkittävästi pistemäisempi, joskaan omilla silmillä arvioituna hotspot ei ole aivan noin paha kuin kuvan perusteella vaikuttaisi. Valoa ylöspäin suuntaamalla näkisi ilman linssiä vielä merkittävästi pidemmälle, mutta tottapa vauhdit eivät ole luomuläskillä koskaan sitä luokkaa, että olisi tarvetta nähdä 150 metriä eteenpäin.

W-light Impulse 1.2 + Eco Slim 18W LED työvalo

Lopuissa kuvissa käytinkin sitten työvaloa yhtä aikaa paneelin ja linssin kera.

Horisontissa siintävät kaupungin valot.

Koeajolenkin kohokohtia oli kuvauspaikkani ohittanut hiihtäjä, joka totesi, että sullahan on pyörässä hyvät valot 🙂.

Kuumeneeko?

Tehokkaissa taskulampuissa ledien kuumeneminen saa suojapiirin rajoittamaan valotehoa jo muutaman minuutin sisällä ja korskeat 3000 luumenia saattaakin muuttua huomattavasti köykäisemmäksi 1000 luumeniksi. Tsekkaa esimerkiksi Lamppuranking-mittaus tästä taskulampusta.

Olin siis piirun verran huolissani siitä, että lisävalossa on aika reilusti watteja suhteessa sangen vaatimattoman näköiseen jäähdytysripaan. Lisävaloahan käytetään autossa tyypillisesti ehkä 60 km/h nopeudesta ylöspäin, jolloin viima jäähdyttää valaisinta tehokkaasti, mutta miten käy läskipyörällä hitaasti eteenpäin lyllertäessä?

Huoleni oli turha, sillä muutaman asteen pakkasessa valo ei lämmennyt edes kädenlämpöiseksi. Valoteho säilyi nähdäkseni muuttumattomana koko lenkin ajan.

Tuomio

Kaiken tämä värkkäyksen jälkeen en ostaisi tätä W-Lightiä uudelleen, koska sen valokuvio on liian pistemäinen ja levittävän linssin kanssa yhdistelmä ei ole edes hyvännäköinen 🤦‍♂️. Tästä viisastuneena katselisin nyt pyöräkäyttöön reilusti laajemmalla valokuviolla varustettuja työ- tai lisävaloja.

Mutta nyt kun minulla tämä kerran on, niin sen pariksi saattaisin jatkossa harkita visuaalisesti samanhenkistä Pureluxin flood-työvaloa, joka saattaisi olla riittävän tehokas muodostaakseen yhtenäisenä jatkuvan valokuvion lähivalolta kaukovalolle. Alennusmyyntejä odotellessa…

Hyvää
– Sopivan levyinen pyörään
– Tyylikäs
– Ei valtavan painava
– Edullinen
– Luottamusta herättävä rakenne
– Ei lämpene minkään vertaa
– Paljon luumeneita

Parannettavaa
– Luumenit ovat liian pienellä alueella eli valokuvio on turhan pistemäinen
– Vaatii erillisen akun ja tankokiinnikkeen hankkimisen tai valmistamisen

Entäpä sitten lähivalona käyttämäni Eco Slim 18W LED työvalo? Maksaa vain kympin, mutta on silti huono ostos. Valotehoa on kerta kaikkiaan liian vähän melkein mihin vain käyttöön, en suosittele.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂


This Post Has One Comment

  1. Jarkko

    Ihailla täytyy tätä testaamisen innostuneisuuden määrää 🙂

Leave a Reply