You are currently viewing Ohjainkannattimen irrotus

Ohjainkannattimen irrotus

Ohjainkannatin – eli harrastajakielessä stemmi – on jopon tapauksessa nk. quill-tyyppiä. Tällaiset kannattimet olivat aikoinaan laajalti käytössä, mutta nykyään niitä tapaa lähinnä kaupunkipyörissä. Tämän mallin kiistaton etu on, että sen korkeutta pystyy säätämään vetämällä kannattimen putkea enemmän esille – luonnollisesti toki vasta lukituksen löysyttämisen jälkeen.

Stemmi lukittuu paikoilleen kuusiokolopultilla, jonka avaamiseen tarvitaan tietysti kuusiokoloavain.

Siellä se siintää. Ylläolevassa kolossa pitäisi olla muovi- tai kumitulppa päällä, mutta tästä yksilöstä se oli kadonnut matkan varrella ja korroosio on päässyt iskemään. Onneksi kyseessä oli kuitenkin vain pintaruoste ja pulttia pystyi edelleen aivan hyvin vääntämään.

Pultti aukeaa tavalliseen tapaan vastapäivään kiertämällä.

Lopulta pultti kiertyy esiin kannattimesta (paitsi jos kannatin löystyy ja alkaa liikkua ennen tätä).

Tässä kohtaa tullaan tyypillisen ongelman eteen. Stemmi nimittäin jumittuu aikaa myöten paikoilleen, eikä käänny tai nouse vaikka kuinka vääntäisi. Tähän on onneksi hyvin yksinkertainen ratkaisu: lyö kevyesti kuusiokolopultin päähän ja se painuu takaisin stemmin sisään ja jumi aukeaa. Itse käytin kumivasaraa, mutta tavallinenkin vasara käy. Pultin pään suojaksi laittaisin tällöin kuitenkin pienen puupalikan tms ennen kopautusta.

Ja siinä se nyt komeilee, normaaliin tapaan alaosastaan ruosteessa. Putkessa oleva tarra mainosti sen olevan ruostumatonta terästä, joten oletan ruosteen tarttuneen etuhaarukan varsiosasta eli ruotoputkesta. Tähän ohjainkannattimeen sopii ohjaustanko, jonka kiinnityskohdan (clamp) halkaisija on 25,4 mm.

Jopon stemmissä on 195 mm pitkä, halkaisijaltaan 22,2 millin putki ja se tuo ohjaustangon 40 mm eteenpäin.

Jos ja kun ruoste häiritsee silmää, niin se lähtee ohjainkannattimesta (samoin kuin tangostakin) helposti pois hankaamalla sitä kevyesti teräsvillalla.

Lähikuvasta voi hahmottaa stemmin toimintaperiaatteen: sisällä oleva pitkä kuusiokolopultti kiristää alaosassa olevan kiilan kannattimen putken viistottua päätä vasten, jolloin se puristuu tiukasti kiinni ympärillä olevaan etuhaarukan ruotoputkeen ja mahdollistaa pyörän ohjaamisen.

Huomaa myös pienillä viivoilla merkattu kohta kannattimessa, niistä näkyy kuinka pitkälle stemmiä voi turvallisesti vetää esiin.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has 4 Comments

  1. ALTTO2

    Moi!
    Ei auttanut, vaikka kolautin vasaralla kuusiokulmapultin päähän. Ei käänny, eikä nouse ylös.

    1. Janne

      Kokeilisin ensimmäisenä valuttaa reilusti irrotusöljyä (esim. https://www.motonet.fi/fi/tuote/606070/CRC-Rust-Off-Irrotusoljy-250-ml) ohjainkannattimen vartta pitkin ja pitkän vaikuttamisajan jälkeen lisää vääntöä. Sitten lisää öljyä ja vääntöä. Seuraavana päivänä lisää öljyä ja vääntöä jne. Jos ei millään irtoa, niin ohjainkannattimen voi pistää kiinni ruuvipenkkiin ja etukiekon irrottamisen jälkeen vääntää haarukasta lankulla tai jääkiekkomailalla tms. Liiallisella voimankäytöllä tässä alkaa sitten tosin olla vaarana jo haarukan vääntyminen.

  2. Tarja

    Ohjaustanko heiluu, en tiedä missä vika, onko ohjeita jopon ohjaustangon kiinnittämiseen takas.

    1. Janne

      Tuolla kuvauksella vaihtoehtoja on nähdäkseni neljä:
      1) Tangon paikoilleen lukitseva kuusiokoloruuvi on löysällä (löytyy kannattimen yläpäästä, suunta alaspäin). Korjaus: kiristä ruuvi.
      2) Ohjainkannattimen paikoilleen lukitseva kuusiokoloruuvi (se, jota käsitellään tässä artikkelissa) on löysällä. Korjaus: kiristä ruuvi.
      3) Ohjainkannattimen kiila voi olla mennyt rikki eikä siksi enää kiristy. Korjaus: irrota vanha ohjainkannatin ja hanki uusi tilalle, esim: https://www.ebikeparts.fi/Ohjainkannatin-222mm-40mm-ulottuma-220mm-kaulaputki-jopo.
      4) Tangon kiinnityskohdan pieni hammastus saattaa olla kulunut tangosta täysin pois ja kitka ei enää riitä enää pitämään halkaisijaltaan pienentynyttä tankoa paikoillaan (en ole tällaiseen vielä törmännyt, mutta lienee mahdollisuuksien rajoissa). Korjaus: hanki uusi tanko, esim: https://www.ebikeparts.fi/epages/ebikeparts.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2018101504/Products/65016AL.

Leave a Reply