You are currently viewing Poljinkampien irrotus

Poljinkampien irrotus

Tämä on jo piirun verran työläämpi operaatio, mutta sitä ei onneksi tarvitse kovin usein tehdäkään. Oikeilla työkaluilla homma kuitenkin hoituu varsin suoraviivaisesti.

Olin ennen ao. kuvan ottamista irrottanut joposta muovisen ketjusuojan, joka oli kiinni vain muutamalla pienellä ruuvilla. Tämän jälkeen tarvitaan 14 mm hylsyavain, joka sopii kammen paikoilleen kiristävään pulttiin (uudemmissa jopoissa olen tavannut tässä kuusiokolopultin). Pultin suojana ja ulkonäköä parantamassa on usein auki pyöritettävä tai väännettävä kansi, mutta tästä pyörästä ei sellaisia löytynyt.

Hylsyä pitää tietysti vääntää jollakin ja oma valintani oli samasta työkalusarjasta löytyvä räikkäväännin.

Pultti oli sen verran tiukassa, että jouduin laittamaan paksun laudan kammen alle, että sain jotain mitä vasten vääntää. Tässä voisi tietysti olla apuna esimerkiksi alle sijoitettu puupölkky tai vaikka apuri pitämässä kiinni kammesta.

Lopulta pultti irtosi, kierre oli kuiva kuin beduiinin sandaali. Olisi irronnut helpommin, jos olisin pruutannut tähän jo aiemmissa postauksissa mainitsemaani irrotusöljyä. Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon! 🙂

Seuraavaksi oli vuorossa itse kammen irrotus pyörän neliskanttikeskiöstä. Tähän tarvitaan erikoistyökalu nimeltä kammen ulosvetäjä, joka minulla sattuu olemaan mallia Park Tool CCP-44 (joka Venäjän markkinoilla tunnetaan koodilla CCCP-44.. vitsi, vitsi!), joka on väärä työkalu, sillä se on ensisijaisesti tarkoitettu ISIS- (ei tarkoita jihadistijärjestöä) ja Octalink-keskiöille, mutta sopivan akselin päätä vasten tulevan metallisen “välipalan” kanssa se sopii myös jopon kanssa työskentelyyn. Jopon nelikanttikeskiölle oikea täsmätyökalu Park Toolin valikoimasta on kuitenkin CCP-22. Allaolevassa kuvassa olen punaisilla nuolilla merkannut kierteet, jotka sopivat toisiinsa ja homma alkaakin sillä, että ulosvetäjää kierretään näistä kierteistä kammen sisälle.

Aluksi tämä onnistuu ihan sormivoimin, mutta lopuksi kiristin varmemmaksi vakuudeksi vielä hieman lisää 22 millin avaimella (joka pitää hankkia erikseen, ei löydy perustason työkalusarjoista).

Tämän jälkeen aletaan vääntämään ulosvetäjän omalla vääntövarrella (joka on mielestäni turhan kapoinen eli varsin epämukava käyttää), mikä pakottaa kammen liikkumaan ulospäin. Voi olla muuten tiukassa, tässäkään paikkaa ei irrotusöljy varmasti ole pahitteeksi. Hetken ähistelyn jälkeen kampi kuitenkin irtosi ilman öljyä.

Jopossa hammaskehä on kiinteästi prässätty kampeen kiinni, eli jos hampaat kuluvat loppuun, niin koko kampi on uusittava. Onneksi ne eivät ole kovin kalliita. Kuvasta voi hahmottaa, miksi nelikanttikeskiötä kutsutaan sillä nimellä, akseli kun on päistään nelikanttinen ja kiristyy sitä tiukemmin kampeen, mitä pitemmälle se pakotetaan kammen supistuvaan vastinkappaleeseen kiristämällä alussa irrotettua pulttia.

Tämän jälkeen tehdään homma samalla kaavalla toiselle puolelle.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply