You are currently viewing Ketjun katkaiseminen

Ketjun katkaiseminen

Ketjua ei saa pyörästä irti katkaisematta sitä, paitsi jos ketjusta sattuu löytymään ketjulukko. Roskiin menossa olevan ketjun poistaa nopeasti kulmahiomakoneella, mutta siisteimmin katkaisu onnistuu ketjutyökalulla. Minulla on parin kerran käytöllä hajonnut yksi kevytrakenteinen (halpa) ketjutyökalu, joten suosittelen hankkimaan kerralla tällaisen tapaisen järeämmän ja laadukkaamman apuvälineen. Kyseinen malli on tosin tue leveimpiä 1/8″ ketjuja, eli niille kannattaa olla vielä erillinen työkalu.

Katkaisu itsessään toimii niin, että ketju asetaan työkalun hahloihin ja kahvaa pyörittämällä pusketaan työkalun piikillä yksi tappi (“ketjuniitti”) ulos ketjusta. Tämä on suhteellisen väkivaltainen operaatio, mutta jämäkän työkalun tapauksessa voi kahvaa vääntää vähän reippaamminkin ilman pelkoa työkalun hajoamisesta. Samalla apuvälineellä onnistuu myös ketjun lyhentäminen, mikä yleensä on aina uuden ketjun tapauksessa tarpeen koska ne myydään tyypillisesti ylipitkinä. Liittäminen onnistuu luonnollisesti myös, mutta liitoksen voi tosiaan tehdä myös yllä mainitsemallani ketjulukolla (joka tulee joissain ketjuissa myös mukana).

Helkamalle täytyy antaa tunnustusta, että eivät ole laittaneet jopoon perinteistä yksivaihteisen pyörän 1/8″ ketjua, vaan kapeamman ja ennen kaikkea kevyemmän 3/32″ mallin, joka sopisi koon puolesta optimaalisesti myös 7-vaihteiseen pyörään. Tietoa eri ketjutyypeistä löytyy esim. täältä ja täältä.

Kannattaa muuten huomata, että Taiwanissa vuosina 2008-2010 valmistettuihin jopoihin sopii vain 1/8″ ketju koska sen hammasrattaat ovat sen verran paksut (eli juurikin 1/8″ mallia), ettei kapeampi ketju kerta kaikkiaan mahdu paikoilleen.

7-vaihteisten pyörien ketju on tyypillisesti 7,3 mm paksu.

Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply