You are currently viewing Polkimien irrotus

Polkimien irrotus

Pyörän polkimet irtoavat vääntämällä niitä (kapealla) 15 mm kiintoavaimella, tai mieluummin ihan tätä tarkoitusta varten tehdyllä poljinavaimella, jonka pitemmällä vipuvarrella tiukassa olevien polkimien avaaminen helpottuu ratkaisevasti. Allaoleva kuva hahmottaa työkalujen kokoeroja.

Polkimia avatessa on erittäin tärkeää huomata, että vasemman puolen (eli sen puolen jolla ei ole ketjua) polkimessa on vasenkätiset kierteet, eli se avautuukin myötäpäivään vääntämällä. Hyvä muistisääntö on, että polkimet avataan aina takarengasta kohti vääntämällä silloin kun pyörä on oikein päin eli renkaat kohti maata.

Vanhoissa pyörissä polkimet voivat olla tiukassa, jolloin irrotusöljy tulee tarpeeseen. Öljyä yritetään saada polkimen akselin kierteisiin eli sitä suihkutetaan polkimen ja kammen liitoskohtaan (myös kammen taustapuolelta) ja annetaan vaikuttaa ainakin muutama minuutti ennen avausyritystä.

Tällä kertaa polkimet kuitenkin irtosivat pienellä vaivalla ja ilman öljyä. Asiaa saattoi edesauttaa se, että kierteissä ei ollut ruostetta!

Kauan eläköön eurooppalainen polkupyöräteollisuus! Jopon polkimet olivat saksalaisen Marwi Groupin valmistamat ja mallia SP-877.


Polkimia takaisin asentaessa tulee luonnollisesti ottaa huomioon, että toisessa kierteet menevät toiseen suuntaan. Usein polkimissa onkin L- ja R-kirjaimen antamassa osviitta siitä, kummalle puolelle poljin kuuluu asentaa.

Uusia polkimia hankkiessa taas tulee kiinnittää huomiota siihen, että markkinoilla on kahden tyyppisiä polkimia:

  • 9/16″ poljinkierre -> käytännössä kaikki uudet (~80-luvun jälkeen valmistetut) aikuisten pyörät, ml. artikkelin jopo
  • 1/2″ poljinkierre -> pienten lasten pyörät ja esim. fauber-kammella varustetut vanhat pyörät

Jos malli yhtään epäilyttää, niin mittaa kierteen halkaisija: 1/2″ on halkaisijaltaan 12,7 mm ja 9/16″ hieman paksumpi 14,3 mm.


Jos polkimet pyörivät huonosti, niin vinkkiä niiden huoltamiseen saatat löytää toisesta postauksestani.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply