You are currently viewing Porakoneharja / perunanpesuharja

Porakoneharja / perunanpesuharja

Näin pari vuotta sitten netissä kuvan porakoneeseen kiinnitetystä WC-harjasta, jolla on näppärä puhdistaa esimerkiksi uusia perunoita, auton vanteita tai vaikka tavallista pinttyneemmät jarrutusjäljet WC-istuimesta. Kahta viimeistä en ole tosin kokeillut.

Ostin tästä innostuneena umpimuovisella pyöreällä varrella varustetun harjan, johon muotoilin leikkaamalla neliskanttisen kiinnityspinnan porakonetta varten. Tämä patentti tahtoi kuitenkin lipsua irti porakoneen istukasta ja katkesi lopulta – ei hyvä. Vaan sittenpä tärppäsi, Clas Ohlsonin hyllystä bongasin juuri sopivan harjan tällaiseen projektiin.

Tarvikkeet:

Homma alkaa kierretangon katkaisemisella sopivan mittaiseksi. Minä tein 20 senttisen pätkän, että perunoita puhdistaessa ei tarvitse kumartua niin alas, mutta muihin tarkoituksiin reilusti lyhyempi tanko on todennäköisesti parempi valinta. Metrin tangosta teet helposti ison pinon joulu- tai juhannuslahjoja! Katkaisu onnistuu hitaasti rautasahalla tai nopeasti kulmahiomakoneella, jonka kanssa käytä ihmeessä asianmukaisia suojaimia. Muuten silmätautien poliklinikan päivystystys saattaa tulla tutuksi – kokemusta on.

Kulmahiomakone jättää tankoon terävän leikkuupinnan, joka kannattaa hetimmiten viilata ja hioa pyöreäksi ennen kuin sormet ovat verillä.

Seuraavaksi jatkomutteri pyöritetään kiinni harjaan, jossa onneksi on likimain M10-yhteensopiva kierre.

Tämän jälkeen juuri pätkäisty tanko pyöritetään kiinni jatkomutterin toiseen päähän ja porakoneharja on valmis!

Olen itse käyttänyt verkkovirtakäyttöistä porakonetta harjan kanssa ja säästänyt akkukoneeni akkuja. Kuvan Bosch on muuten palvellut minua jo yli 20 vuotta, mikä on erinomainen suoritus edulliselle vihreän sarjan laitteelle (ökymmät Boschithan ovat sinisiä).

Tämä työkalu toimii erinomaisen hyvin multaisiin uusiin perunoihin. Vettä päälle sen verran, että potut peittyvät ja parin minuutin harjalla pyörittämisen jälkeen ne ovat valmiita keitettäviksi.

2020 PÄIVITETTY VERSIO:

Perunat puhdistuvat parhaiten isolla kierrosluvulla pyöritettynä, mutta tällöin tahtoo sangosta lennellä kuravettä hieman ympäristöön. Hankin siis sankoon kannen ja tein siihen n. 20 mm reiän. Nyt perunoita pystyy myllyttämään reippaalla teholla ilman sotkua. Lyhensin samalla kierretankoa lyhyemmäksi, koska sangon voi nyt ei-sotkevana nostaa penkille tms työtasolle eikä sitä ole enää pakko pitää maassa kaukana kaikesta mihin kuravettä ei saa lentää.

Negatiivisena puolena kierretanko pikkuhiljaa syö muovikantta siihen osuessaan, eli jää nähtäväksi että kuinka isoksi reikä käytössä kasvaa ja kuinka paljon vettä reiästä tulee tämän jälkeen roiskumaan – suurella varmuudella kuitenkin vähemmän kuin kokonaan ilman kantta 🙂 .

Huom! Tällaisen virityksen rakentaminen ja käyttö tapahtuu luonnollisesti täysin omalla vastuulla. Pestävästä kohteesta tai harjasta voi irrota ja lentää jotain kappaleita, käytä siis aina suojalaseja!


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply