You are currently viewing Konkeli testaa: Fenix BC25R -ladattava pyörälamppu

Konkeli testaa: Fenix BC25R -ladattava pyörälamppu

Nykyään ei ole hankala löytää tehokkaita taskulamppuja ja ajovaloja edullisesti, ebay ja aliexpress pursuavat tällaisia. Puuilostakin löytyy. Mutta jos haluat löytää pyörään tehokkaan valon, joka ei häikäise vastaantulijoita, niin vaihtoehtoja ei olekaan aivan mahdottomasti ja hintakin tahtoo pompsahtaa.

Googleen kannattaa laittaa hakusanaksi StVZO, jolla löytyy Saksassa pyöräkäyttöön hyväksyttyjä valoja, joissa on valokuvio leikattu yläosasta, jolloin vastaantulijat eivät häikäisty. Sama periaate siis kuin auton lyhyissä valoissa.

Nyt testiin ottamani Fenixin BC25R ei ole StVZO-hyväksytty (millä ei sinänsä ole Suomessa väliä), mutta se soveltaa ihan samaa periaatetta. Ostin valaisimen Verkkokauppa.comista 49,90 eurolla, eli se jäi niukasti alle viidenkympin psykologisen kipurajan.

Pakkauksen sisältö

Pakkauksen takapuoli antaa melko realistisen oloisen kuvan valotehon käyttäytymisestä, eli huipputehoja ei saada kuin vain parin minuutin ajan, minkä jälkeen automaattinen lämpötilasuojaus iskee ja valoteho laskee Tähän malliin toimivat muutkin tehokkaat taskulamput, eli siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Made in China, kuinkas muuten.

Pakkauksen sisältä löytyy itse lamppu tankokiinnikkeen kera, useita kumiliuskoja helpottamaan kiinnitystä eri kokoisiin tankoihin, USB-latauskaapeli, ohjekirja ja takuulappu.

Valaisin itsessään on hyvin “yhtä puuta” olevan tuntuinen jämäkkä metallimötikkä. Negatiivinen huomio oli sen sijaan, että akku ei ole (ainakaan helposti) vaihdettavissa, vaikka valaisimen koosta päätellen lienee ihan normaali 18650-kenno.

Tankokiinnikekin vaikutti laadukkaalta ja valaisimen liuttaminen kiinnikkeeseen sujui sujuvasti. Kiinnikkeessä on hyvän tuntuinen jousitoiminen lukituksen avaus.

Yläosastaan litistetty heijastin leikkaan valokeilasta vastaantulijaa häikäisevän osan pois.

Käyttöönotto

Ensitöikseni latasin valon. Micro-USB -latausliitin löytyi laitteen pohjasta kumitulpan takaa.

Latauksen aikana lampun päällä oleva neljästä palkista koostuva akun lataustilan indikaattori alkaa näyttää akun täyttöastetta ja oikeanpuolimmaisin palkeista vilkkuu, kunnes akun ollessa täynnä kaikki neljä palavat jatkuvasti.

Käytön aikana indikaattori on luonnollisesti näkyvillä koko ajan, mutta akun varauksen voi tarkistaa myös lampun ollessa pois päältä painamalla lyhyesti laitteen ainoaa käyttökytkintä.

Päällä on varoitus kuumuudesta, mutta Fenix ei ainakaan viileässä syyssäässä lämmennyt epämiellyttävän kuumaksi.

Asennus pyörään onnistui helposti. Kiinnikkeessä on sormin pyöritettävä lukitus, eli valaisin on tarvittaessa helppo siirtää pyörästä toiseen.

Erikoista ja harkitun oloista kiinnikkeessä on, että valoa pystyy kääntämään sivusuunnassa, joskin melko karkein pykälin. Parempi tämäkin silti kuin ei mitään.

Valo menee päälle pitkällä painalluksella napista, minkä jälkeen tehotasoja voi säätää lyhyillä painalluksilla. Lamppu luonnollisesti muistaa valitun tehotason seuraavalla kertaa käynnistyessään. Tarpeeton vilkkumoodikin löytyy.

Valokuvio ja -teho

Autotallin ovea vasten ottamani kuva kertoo valokuvion olevan laaja, mutta keskellä on selkeä kirkkaampia alue, joka osuu juuri sinne, missä valoa yleensä eniten tarvitaan. Hyvä.

Ensimmäisen kuvasarjan otin pimeältä asfalttitieltä. Koetin valita sellaisen valotusajan, että kuva kännykän näytöllä vastasi suurin piirtein samaa mitä silmät näkivät.

50 lumenia
150 lumenia
350 lumenia
600 lumenia. Tässä valossa alkaa jo erottaa, että alueella oli sumua.

Seuraavan kuvasarjan otin sorapintaiselta latupohjalta.

50 lumenia
150 lumenia
350 lumenia
600 lumenia

Valokuvio rajautuu hyvin ja valaisee myös pientareita. Tässä kohtaa otin vertailun vuoksi kuvan Imalent DN70 -taskulampun valossa. Imalentissa on ihan normaali pyöreä valokuvio ja taattu vastaantulijoiden häikäisy.

Imalent DN70 ja 2500 lumenin moodi.

Testasin valoa myös metsäpolulla, jossa alkoi vaikuttaa selvältä, että valotehoa saisi olla tarjolla jonkin verran enemmän.

50 lumenia
150 lumenia
350 lumenia
600 lumenia. Kamera valitsi tähän kuvaan erilaisen ISO-herkkyyden (jep, unohdin lukita sen), värilämpötilan & terävöinnin ja paikanpäällä havainnoituna ero oli isompi 350 lumenin moodiin verrattuna.

Ja lopuksi vielä samasta paikasta kuva referenssivalaisimella.

Imalent DN70, 2500 lumenia

Tuomio

Fenixistä jäi aavistuksen ristiriitainen fiilis. Se tuntuu käytössä laadukkaalta ja hyvin suunnitellulta premium-tuotteelta. Valokuvio on miellyttävän leveä, eikä häikäise vastaantulijoita. Valoteho on selvästi tyypillistä 20 euron / 300 lumenin USB-ladattavaa valaisinta parempi ja tekee kaupungissa ja pyöräteillä pyöräilystä turvallisempaa ja helpompaa. Tähän käyttöön vahva suositus.

Mutta. Ehkä kyseessä ovat vain minun yli 40-vuotiaat silmäni, mutta jäin kaipaamaan enemmän valotehoa tähän hintaan. Koska valaisin ei häikäise vastaantulijoita, käytin sitä kaupunkialueellakin jatkuvasti täydellä teholla ja luullakseni valotehoa voisi hyvin olla vaikka 1000 lumenia ilman ongelmia vastaantulijoiden häikäisyn kanssa.

Toisekseen, en voi suositella tätä valaisinta maastoajoon. Vähänkään nopeammin metsässä ajaessa aloin nimittäin kaipaamaan lisää valoa, jotta tilanteita olisi helpompi ennakoida ja eteneminen olisi turvallisempaa. Valaisin olisi siis monikäyttöisempi, jos siinä olisi vielä yksi “these go to eleven” tehotaso, jolloin se luultavasti sopisi niin pyöräteille kuin metsään.

Kuinka ollakaan, Fenixillä on juuri kaipaamani kaltainen malli, BC35R, mutta sen hinta on jo suolaiset 125 euroa. Tuntuu siis köyhästä kalliilta, semminkin kun speksien valossa sitä tehokkaamman taskulampun saa Amazonista kotiin kannettuna 54 eurolla. Tilasin muuten tuon Amazonin lampun, siitä tulossa juttua myöhemmin 🙂 .

Hyvää
– Leveä valokuvio
– Edullisia pyöränvaloja parempi valoteho
– Ei häikäise vastaantulijoita täydelläkään teholla
– Laadukas ja jämäkkä rakenne
– Hyvin toimiva kiinnike
– Helppokäyttöinen

Parannettavaa
– Valoteho ei riitä maastoajoon
– Valoteho suhteessa hintaan (varauksin)


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has 2 Comments

  1. Amir Näveri

    Voisikin riittää maastoon ilman tuota yläosan häikäisyn leikkausta, juuri tuota valoa kaipaa metsään sillä vain se näyttää ennakoivasti kauas pimeässä metsässä.

    1. Janne

      Fenix BC30 saattaisi olla sinun käyttöösi sopiva lamppu.

Leave a Reply