You are currently viewing Konkeli testaa: ENERGY+-pyörän takavalo

Konkeli testaa: ENERGY+-pyörän takavalo

Kesäkuussa astui voimaan laki, että pyörässä on pimeällä oltava takavalo. Niinpä iltojen hämärryttyä minäkin aloin etsiä sellaista perheen pyöriin.

Lain kirjaimen täyttämiseen riittäisi alle kolmen euron paristokäyttöinen takavalokin, mutta mielestäni on järkevämpää investoida kerralla vähän kalliimpaan USB-ladattavaan versioon. Pikaisen googlettelun perusteella päädyin hakemaan Tokmannilta kiinalaisen takavalon, jossa yhdistyi silmää miellyttävä muotoilu kohtuulliseen 8,99 euron hintaan.

Kolmen watin teho lupailee tarvittaessa hyvinkin kirkasta valoa ja maksimissaan 11 tunnin käyttöaika taas pitkiä latausvälejä. Ladattava akku taas on pitemmän päälle ympäristölle parempi vaihtoehto kuin poisheitettävä paristo.

Pakkauksen sisältö

Muovin sisältä löytyi valon lisäksi siihen sopiva micro-USB-latauskaapeli ja satulatolpan ympärille tuleva kumilenkki.

Valon takana oli kiinni satulatolppaa vasten tuleva kiinnike, jonka olen alla olevassa kuvassa ottanut irti. Valon vapauttaminen kiinnikkeestä vaati yllättävän paljon voimaa, mutta eipähän varmasti ainakaan tipu omia aikoinaan. Toivottavasti mekanismi kuitenkin herkistyy käytön myötä. Alakouluikäisillä lapsilla saattaa nimittäin olla hankaluuksia valon irrottamisessa, tai ainakin riuskoja otteita kannattaa harjoitella kotona ennen kouluun lähtöä. Tottahan valon voi aina jättää paikoilleen, mutta se saattaa huonolla tuurilla kadota koulupäivän aikana, joten tämän vuoksi olisi kiva jos valo olisi ollut helposti irrotettavissa kiinnikkeestään.

Mekaanisesti Energy+ vaikuttaa luottamusta herättävän jämäkältä, sillä päärunko on ilmeisesti lämmön poisjohtamista silmälläpitäen valmistettu alumiinista, etu- ja takaosan ollessa muovia. Valo kiinnittimiseen painoi vain 38 grammaa, eli grammanviilaajillekaan tämä ei ole hassumpi vaihtoehto.

Valon takana on kumitulpan alla paikka USB-latausjohdolle. Latausliittimen potero on kuitenkin niin kapoinen, ettei siihen luultavasti monenkaan puhelimen laturin liitin mahdu, vaan pitää käyttää tuotteen mukana tullutta johtoa.

Käyttöönotto

Latasin valon ennen käyttöä täyteen, kaupan paketista otettuna akun varaus kun lienee varastoinnin kannalta optimaalinen n. 70%. Latauksen aikana palaa pieni punainen ledi, joka muuttuu vihreäksi kun akku on täynnä.

Asennus oli yksinkertainen toimenpide, kumirenksua hieman venyttämällä sen sai vedettyä satulatolpan ympäri kiinnikkeen korvakkeiden yli.

Kiinnikkeessä on fiksusti valittavissa useampi eri kulma valolle selkeiden naksahdusten saattelemana ja valo on siten helppo suunnata suoraan taaksepäin.

Valo syttyy kun keskellä olevasta napista painaa ja lisäpainalluksilla valon teho muuttuu. Pitkä painallus taas sammuttaa valon. Helppoa ja loogista. Seuraavalla käynnistyksellä valo käyttäjäystävällisesti muistaa aiemman tehotason.

Kyllä näkyy

Pienimmällä teholla takavalo palaa kirkkaasti, keskiteholla vielä kirkkaammin ja suurimmalla teholla jo epämiellyttävän kirkkaasti, eli likimain vastaten auton jarruvaloja tai takasumuvaloa. Lisäksi valo on myös riittävän isokokoinen ja näkyy myös takaviistosta katsottuna, kiinnittäen sitäkin kautta huomiota. Hyvä suoritus!

Vilkkumoodeja en testannut, sillä itse pidän niitä häiritsevinä. Ovatpahan kuitenkin tarjolla niille, jotka moisista diggailevat.

Kännykän kameralla on näemmä hankala ottaa pimeässä kuvaa kirkkaasta valosta. No, ainakin yritin. Kaikissa kuvissa on sama valotusaika, eli ehkä noista jotain käsitystä saa kirkkauden muutoksista.

30% teho
50% teho
100% teho

Akun kesto vaikutti pienimmällä teholla varsin asialliselle, huoneenlämmössä valo sammui noin 11 tunnin käytön jälkeen. Kylmyys tekee hallaa akuille, mutta nollan asteen tuntumassa akku riitti yhä noin 10 tunnin käyttöön.

Tuomio

Ensivaikutelma Energy+:sta jäi reilusti positiivisen puolella, tuote vaikuttaa olevan hintansa väärti. Hyvin näkyvä takavalo parantaa varmasti turvallisuutta pimeällä pyöräillessä.

Hyvää
– Kirkas ja näkyvä valo
– Pitkä akun kesto pienimmällä teholla
– Jämäkän oloinen rakenne
– USB-ladattava
– Ei kallis

Parannettavaa
– Liian jäykkä pikakiinnitysmekanismi (ainakin uutena)
– Kumirenksu saisi olla kiinteä osa kiinnikkettä (à la Xlite), irrallisena se hukkuu esim. kesäsäilytyksessä helpommin
– Satulakiinnike olisi ollut kiva yllätys, nyt kiinnitys onnistuu vain satulatolppaan tai -putkeen


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply