You are currently viewing Ruosteen poisto helposti ja halvalla

Ruosteen poisto helposti ja halvalla

Kun fillaria pitää tarpeeksi kauan ulkona, alkavat pyörän ruostumiselle alttiit osat väistämättä ruostumaan kosteuden vuoksi.

Näin oli käynyt myös tälle 90-luvun Diamondback-maastopyörälle, jonka moni nippeli näytti olevan jo varsin ikävän näköisen ruosteen peitossa. Eihän tuollaista kestä karskeinkaan pyörämekaanikko katsella, joten asialle täytyi tehdä jotain!

Ruosteenpoistoon löytyy kaupasta aivan siihen tarkoitukseen optimoituja aineita, mutta itse ajattelin testata, josko ruosteen saisi pois kotikonstein ja vieläpä puoli-ilmaiseksi, itse pyöränkään arvo kun ei ole muutamia kymppejä enempää.

Etikkakylpyyn, mars!

Kävin varkaissa rouvan säilöntätarvikevarastolla ja palasin mukanani lasipurkki ja väkiviinaetikkaa, mitä tarkoittaa laimeaa (10%) etikkahappoliuosta.

Rajamäen tehtailla valmistetaan muitakin nesteitä, mutta niitä ei saa mainostaa.

Lorautin etikkaa osien päälle sen verran, että ne peittyivät ja vein purkin ulos aurinkoon, lämpö kun nopeuttaa kemiallisia reaktioita.

Etikka ei pure ruosteeseen aivan hetkessä, mutta tilanne kannattaa tarkistaa heti seuraavana päivänä ja jatkaa liuotusta, jos ruostetta on yhä näkyvissä eikä se irtoa pyyhkimällä.

Lopputulos

Itselläni meni kotimaanmatkailun vuoksi päiviä peräti neljä, ennen kuin kerkesin tsekkaamaan purnukkaa seuraavan kerran ja kyllähän jotain oli selvästikin tapahtunut, sillä neste oli vaihtanut väriä.

“Kaikki hyvä / mikä estää näkemästä / se on ruoste.”

Tarkastelua varten nostin osat pihdeillä pois purkista ja huuhtelin vedellä. Muutamat jäljellä olleet ruosteläikät lähtivät helposti irti talouspaperilla pyyhkäisemällä. Osat olisi voinut tietysti vielä varmemmaksi vakuudeksi käyttää ultraäänipesurissa, mutta kelpasivat ne minulle jo noinkin. Syvennysten ja kolojen puhdistukseen toimisi kuultavasti myös vanha hammasharja aivan hyvin.

Vuosia jatkunut korroosio oli kyllä tehnyt osille hallaa, eli pinnat ovat melko rosoisia ja syöpyneitä, mutta siltikin todella paljon paremman näköisiä kuin aiemmin. Rohkenisin jopa väittää kokeilua onnistuneeksi!

Vaikka yksi taistelu voitettiin, niin sota jatkuu. Nämäkin osat alkavat taas nopeasti ruostumaan, etenkin jos/kun joutuvat alttiiksi yli 60 prosentin suhteelliselle ilmankosteudelle. Jos vain mahdolllista, niin ruosteen ikeestä hetkellisesti vapautettu metalli kannattaakin hetimmiten suojata esimerkiksi ruosteenesto- tai sinkkimaalilla tai pellavaöljyllä.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

This Post Has 2 Comments

  1. Taina

    Moi. Eikö ruosteenpoiston jälkeen tarvitse suojata pintaa mitenkään, esim öljyämällä tai muuten? Ajattelin vaan että voi olla suht altis ruostumaan uudelleen nopeammin jos kun rikkonainen pinta,,

    1. Janne

      Ehdottomasti kannattaa yrittää suojata, editoinkin nyt tekstiin suosituksen siitä. Kiitos palautteesta! 🙂

Leave a Reply