You are currently viewing Levyjarrukeula jopoon

Levyjarrukeula jopoon

Levyjarruissa on paljon hyvää: reippaasti jarrutustehoa, toimivat myös sateella, tunnokkaiden jarrujen annostelu on helppoa ja vanteitakaan ei tarvitse sorvata jarrupaloilla. Levyjarru on tätä päivää, parhautta, pop ja kingi, muut jarrut ovat Mordorista.

Jopossa ei vaan ole levyjarruja 🙁 .

Ok, jos ihan tarkkoja ollaan, niin kaamean näköisestä fat-joposta löytyy levyjarrut. Minulla on kuitenkin päähänpinttymänä saada levyjarrut myös tavis-jopoon, vaikka edes eteen. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Ebaysta löytyy arveluttavia levyjarruadapteita, mutta paras vaihtoehto eteen olisi haarukka, jossa on levyjarrukorvakkeet. Vaan yritäpä löytää 24″ renkaalle 25,4 mm (mieluusti kierteisellä) ruotoputkella oleva levyjarruhaarukka. Ei ole todellakaan helppo rasti.

Tälläisia keuloja ei ilmeisesti valmisteta, koska sellaisille ei ole juurikaan kysyntää muutamaa satunnaista harrastajaa lukuunottamatta. No, itse asiassa fat-jopossa saattaisi nähdäkseni olla juurikin tuollainen haarukka, mutta se on tarkoitettu 26″ läskipyörän renkaalle. Ei siis olisi kovin kaunis näky tavallisessa jopossa, eikä Helkama taida niitä edes erikseen myydäkään.

Kaupasta löytyviä vaihtoehtoja on tietääkseni tasan yksi, RST Capa 24″. Kyseessä on kuitenkin joustohaarukka, joka ei sopisi kaavailemani pyörän tyyliin ja se myös kasvattaisi tarpeettomasti pyörän massaa. Pyöräsuomi on muuten tällaisella haarukalla varustettuja jopoja joskus myynyt, tosin vain V-jarrulla varustettuna.

Vaihtoehdoksi jää siis teettää sopiva haarukka, esimerkiksi Kiinasta löytyy kyllä pajoja, jotka vääntävät sellaisen vaikka titaanista kunhan vain lompakosta löytyy muutama ylimääräinen satalappunen. Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa jopoon lyhyempi ja halkaisijaltaan suurempi emäputki, jolloin siinä voisi käyttää yleisempiä 28,6 mm kaulaputkella varustettuja haarukoita. PÄIVITYS 9.5.2022: Hoksasin, että vuosimallista 2020 eteenpäin Helkama on siirtynyt jopoissa viimein 28,6 mm kaulaputkiin. Hyvä päätös!

Pelastaja

Juuri kun olin vaipumassa etsinnässäni epätoivoon, tuli netissä vastaan pitkän linjan pyöräharrastaja Eetu Pajala (IG: oulufixed), joka armollisesti hitsasi joponi teräksiseen etukaarukkaan IS-levyjarrukiinnikkeen. Aivan mahtava homma ja työn jälkikin oli niin siistiä, etten katsonut tarpeelliseksi tasoitella hitsaussaumoja jälkikäteen. Suoraan siis vaan maalia päälle.

Kaunista

Live fast, die old!

Tällaiset modifikaatiot eivät ole täysin ilman riskejä, sillä huonoimmillaan haarukka ei kestä levyjarrun aiheuttamaa rasitusta. Jopon haarukka on onneksi melko lyhyt ja jykevä ja Eetun hitsaamassa kiinnikkeessä on pitkä vahvikeosa. Lisäksi aion laittaa eteen halkaisijaltaan pienen jarrulevyn, sillä takapainoisessa pyörässä ei etujarrun teholla ole välttämättä lopulta edes niin paljon merkitystä 🙂 .

Maalauksen jälkeen haarukka painoi 1068 grammaa. Vakiohaarukkaan nähden massaa tuli siis lisää 39 grammaa, mutta tämän hinnan maksan mielelläni levyjarruvalmiudesta.

Nyt kun osaisi vielä tehdä päätöksen, että millä levyjarrunavalla kasaan pyörään etukiekon ja mitkä jarrut hankin. Onhan tässä kuitenkin talvi aikaa tutkailla vaihtoehtoja…

Valmiina levyjarrujen asennukseen

Takapäätuumailua

Levyjarrukiinnikkeet ja -vahvikkeet on teräsrunkoon mahdollista hitsata myös taakse. Tällöin täytyy takahaarukkaa tyypillisesti kuitenkin hieman levittää, sillä jopossa on takanavan leveys (O.L.D.) 110 mm, kun taas yleiset maantiepyörien levyjarrulliset takanavat ovat vähintään 130 mm leveitä. Etsivä löytää netin syövereistä kuitenkin spessumpiakin napoja ja esimerkiksi tässä on yksi vain 110 mm leveä napa.

Tämän lisäksi pitää ratkaista ketjun kiristys jollain tapaa, joko säädettävällä jarrusatulan kiinnityksellä (tyyliin Surly Straggler), epäkeskolla keskiöllä tai jonkinlaisella ketjunkiristimellä.

Vaikka aluksi hehkutinkin levyjarruja, tavallaan kuitenkin pidän jopon yksikertaisesta jalkajarrullisesta konseptista, joten jätän tämän ajatuksen vielä hautumaan.

Onneksi on kuitenkin Jarkko Hietamäki, pellepeloton maantiepyöräilijä Jurvasta, joka on parhaillaan rakentamassa kaupunkipyörää massiivisella 203 mm takalevyjarrulla. Ilmankos Jarkko löytyy instasta nimellä jarrumies_ 🙂 . Mielenkiinnolla odotan, että millainen tuosta pyörästä tulee, jarrutehosta tuskin ainakaan tulee olemaan pulaa.


Jos pidit artikkelista, niin käypä vielä tykkäämässä Facebook-sivustani, niin et missaa tulevia juttujani! 🙂

Leave a Reply